Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Summer 2018: Τι τύπο αντηλιακού πρέπει να χρησιμοποιούμε;

OraThess Post Thumb

02/08/2018


Το καλύτερο είδος αντηλιακού είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά. Είναι αυτό που μπορείτε να το εφαρμόζετε άφοβα, με φυσικά φίλτρα, αλλά και αδιάβροχο. Αυτό με φυσική προστασία!

Χρειάζεται να προσέξετε:

 

  1. Να περιέχει ισορροπημένη αναλογία φίλτρων προστασίας
  2. Να προσφέρει ευρείας φάσματος (UVA και UVB) προστασία
  3. Να έχει SPF 30 ή υψηλότερο
  4. Να είναι ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα

sun protection

Το είδος του αντηλιακού και η υφή του είναι θέμα προσωπικής επιλογής, και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την χρήση και την περιοχή του σώματος που πρέπει να προστατευθεί. Διαθέσιμες επιλογές αντηλιακού περιλαμβάνουν λοσιόν, κρέμες, τζελ, αλοιφές, κερί ραβδιά και σπρέι.

Οι κρέμες είναι καλύτερες για το ξηρό δέρμα και το πρόσωπο.

Το τζελ είναι καλό για τριχωτές περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής ή το ανδρικό στήθος.

Τα sticks είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε γύρω από τα μάτια και τα χείλια.

Τα σπρέι προτιμώνται από τους γονείς δεδομένου ότι είναι εύκολο να εφαρμοστούν στα παιδιά και από τους αθλητικούς και δραστήριους στην παραλία.

Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα από αυτά τα προϊόντα για να καλύψει λεπτομερώς όλο το εκτεθειμένο δέρμα.

Υπάρχουν επίσης αντηλιακά κατασκευασμένα για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως για το ευαίσθητο δέρμα και τα μωρά.

Μερικά αντιηλιακά προϊόντα είναι επίσης διαθέσιμα σε συνδυασμό με βιταμίνες αντιοξειδωτικές και ενυδατικά συστατικά και συνδυάζουν την ανάπλαση και την ενυδάτωση σε βάθος.

 

sun protection

Πόση ποσότητα αντηλιακού πρέπει να χρησιμοποιούμε και πόσο συχνά να εφαρμόζουμε;    

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο 25-50 % του συνιστώμενου ποσού των αντηλιακών. Εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό για να καλύψετε όλα τα εκτεθειμένα δέρματα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται αρκετό για να γεμίσει ένα σφηνάκι και να καλύψει πλήρως το σώμα τους. Μην ξεχάσετε να εφαρμόσετε στις κορυφές των ποδιών σας, το λαιμό σας, τα αυτιά σας και την κορυφή του κεφαλιού σας. Εφαρμόστε αντηλιακό σε ξηρό δέρμα 20 λεπτά πριν πάτε σε εξωτερικούς χώρους.

 

Για την προστασία των χειλιών σας, εφαρμόστε ένα lipbalm ή κραγιόν που περιέχει αντηλιακό με SPF 30 ή υψηλότερη. Σε εξωτερικούς χώρους, εφαρμόστε εκ νέου αντηλιακό περίπου κάθε δύο ώρες, ή μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.

 

sun protection

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημικών και φυσικών αντηλιακών;

Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν σαν σφουγγάρι, απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου. Περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα δραστικά συστατικά: Oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate και octinoxate..

Τα φυσικά αντηλιακά λειτουργούν σαν ασπίδα, κάθονται μόνο στην επιφάνεια του δέρματός σας, εκτρέποντας τις ακτίνες του ήλιου.  Περιέχουν ένα η περισσότερα από φυσικά συστατικά  όπως αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιτ. Ε), εκχυλίσματα από φρούτα και λουλούδια (Lichi, Chondrus Crispus, κ.ά.) αμινοξέα (Αργινίνη κ.ά.) και φυσικά συστατικά τα οποία έχουν προστατευτική δράση, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και δυναμώνουν την άμυνα της επιδερμίδας.

 

sun protection

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το μωρό ή το νήπιό από τον ήλιο;

Ιδανικά, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση των μωρών, νεώτερων από 6 μήνες, στις ακτίνες του ήλιου. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των βρεφών από τον ήλιο είναι να τα κρατήσετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ντύσιμό τους να αφορά σε μακριά μανίκια, παντελόνια, ένα ευρύ – γείσο καπέλο και γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνει να υπερθερμανθούν και επιβάλλεται να  πίνουν άφθονα υγρά. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει  τα μωρά να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο. Στις περιπτώσεις που η έκθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως η εφαρμογή επιλεγμένων αντιηλιακών (κατά προτίμηση με φυσικά φίλτρα) στις ακάλυπτες περιοχές του σώματος είναι απαραίτητη.

 

sun protection

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό που αγοράσαμε το περασμένο καλοκαίρι ή πρέπει να αγοράζουμε ένα νέο μπουκάλι κάθε χρόνο; Χάνει τη δύναμή του; 

 Οι δερματολόγοι συνιστούμε τη χρήση αντηλιακού κάθε μέρα, όταν είστε έξω, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα και στη σωστή ποσότητα, ένα μπουκάλι δεν θα κρατήσει πολύ.

Αν βρείτε ένα μπουκάλι αντηλιακό που δεν έχετε χρησιμοποιήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, εδώ είναι μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να ακολουθήσετε: η FDA απαιτεί όλα τα αντηλιακά να διατηρούν την αρχική τους δύναμη για τουλάχιστον τρία χρόνια.     Ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης. Αν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει, πετάξτε το αντηλιακό. Αν αγοράσετε ένα αντηλιακό που δεν έχει ημερομηνία λήξης, γράψτε την ημερομηνία που αγοράσατε το αντηλιακό στο μπουκάλι. Θα σας πρότεινα να αγοράζετε αντιηλιακά με ημερομηνία λήξης και έτσι να είστε σίγουροι για την ημερομηνία κατασκευής τους. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ορατά σημάδια για το αντηλιακό που πλέον δεν είναι καλό.  Οποιεσδήποτε προφανείς αλλαγές στο χρώμα ή τη υφή του προϊόντος σημαίνουν ότι είναι χρόνος να αγοραστεί ένα νέο μπουκάλι.

 sun protection

Είναι τα αντηλιακά ασφαλή;

 Χρησιμοποιώντας αντηλιακά, αναζητώντας σκιά και φορώντας προστατευτική ενδυμασία έχετε όλες τις σημαντικές συμπεριφορές για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος. Εάν ανησυχείτε για ορισμένα αντηλιακά συστατικά, μπορείτε να επιλέξετε έναν τύπο που περιέχει διαφορετικά δραστικά συστατικά για πλούσια ενυδάτωση,  φυσικά έλαια και εκχυλίσματα φρούτων, εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

sun protection

Πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα;

Είναι σημαντικό να αρχίσει η θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος το συντομότερο δυνατόν. Εκτός από τη διακοπή περαιτέρω έκθεσης σε UV, οι δερματολόγοι συνιστούν τη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος με: δροσερά λουτρά για τη μείωση της θερμότητας, ενυδατική κρέμα για να διευκολυνθεί η δυσφορία που προκαλείται από ξηρότητα. Μόλις βγείτε από την μπανιέρα, σκουπιστείτε απαλά, αφήνοντας λίγο νερό στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για να την παγιδεύσει το νερό στο δέρμα σας, όπως κρέμες με τζελ αλόης.   Φυσικά, πιείτε επιπλέον νερό.

 

Από τον ήλιο κρατήστε μόνο την απόλαυση  και χαρείτε το καλοκαίρι στο έπακρο με προστασία.

 


xrisa-trigoniΓράφει η Χρύσα Τριγώνη