Στο δρόμο για τον Κάβο Ματαπά, στη Λακωνία…. – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Στο δρόμο για τον Κάβο Ματαπά, στη Λακωνία….

OraThess Post Thumb

12/03/2018


Υπάρχουν κάποιοι τόποι που η αύρα τους σε μαγνητίζει από την πρώτη στιγμή που θα τους δεις! Αυτό μου συνέβη όταν για πρώτη φορά αντίκρισα την περιοχή του ακρωτηρίου Ταίναρο, στη Λακωνία! Οι ναυτικοί το λένε και Κάβο Ματαπά και είναι το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

sto-dromo-gia-ton-kavo-matapa-sti-lakoniaΠαίρνοντας το δρόμο για το Ταίναρο, από ένα σημείο και μετά το τοπίο αποκτά μια ιδιαίτερη όψη. Από τη μια στροφή στην άλλη, καθώς το αμάξι προχωρά αργά για να απολαύσουμε τη διαδρομή, γίνεται κυρίαρχη η εικόνα απόκρημνων πλαγιών που βουτάνε στο γαλάζιο της θάλασσας και μας κόβουν την ανάσα!

sto-dromo-gia-ton-kavo-matapa-sti-lakoniaΗ περιοχή γύρω από το Ταίναρο, αποπνέει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαιότητα ακόμα ο τόπος αυτός ασκούσε μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους  και τόσο ο Παυσανίας όσο και ο Πλούταρχος αναφέρουν ότι σε μια απομονωμένη σπηλιά του Ταινάρου λειτουργούσε νεκρομαντείο ή ψυχοπομπείο που ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Άλλωστε τη δική του εύνοια ήθελαν να έχουν οι ναυτικοί όταν περνούσαν τα επικίνδυνα νερά της περιοχής!

Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι  το όνομα του το ακρωτήριο το πήρε από τον γιο του Δία Ταίναρον, ο οποίος κατά την ελληνική μυθολογία ο ίδιος ίδρυσε και την αρχαία ομώνυμη πόλη.

sto-dromo-gia-ton-kavo-matapa-sti-lakoniaΗ βραχώδης εικόνα της περιοχής, με τις απότομες πλαγιές που βουτάνε ως το γαλάζιο της θάλασσας, αποτελούν μια εικόνα αναμφίβολα επιβλητική. Στην πραγματικότητα το Ταίναρο αποτελεί την προέκταση του Ταϋγέτου, του όμορφου αυτού βουνού,  στη Μεσόγειο.

Το Ταίναρο καθώς οι αιώνες περνούσαν, υπήρξε το Ακρωτήριο των περίφημων πειρατών της Μάνης. Το γεγονός αυτό έντυσε με ακόμα περισσότερους θρύλους την περιοχή και της χάρισε ακόμα περισσότερη αίγλη αλλά και μυστήριο.

Ο επισκέπτης που θα ταξιδέψει σήμερα ως το Ταίναρο, θα μαγευτεί από την ομορφιά της περιοχής. Ο τόπος σε πολλά σημεία είναι άγριος, με πολλά απόκρημνα βράχια, όμως το φυσικό τοπίο είναι πανέμορφο και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή!

sto-dromo-gia-ton-kavo-matapa-sti-lakoniaΗ περιοχή φέρει αδιαμφισβήτητα μανιάτικη σφραγίδα. Λιτή, απέριττη και περήφανη αυτή η γη, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας  και οι εικόνες των βράχων που βουτούν στη θάλασσα μας γεννάνε ένα συναίσθημα δέους!

Το μεγαλείο της φύσης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια! Τόποι σαν αυτή την περιοχή, έχουν μια μοναδική εικόνα και ταυτότητα που μένει χαραγμένη στην ψυχή και στη μνήμη ακόμα κι αν τους περπατήσεις μόνο μια φορά!

 

Tips

Η ευρύτερη περιοχή κοντά στο Ταίναρο δεν είναι άκρως τουριστική, συνεπώς δεν υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για τη διαμονή σας, παρόλα αυτά αν ψάξετε θα βρείτε σε πολύ κοντινή απόσταση κάποια ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολύ κοντά στο Ταίναρο υπάρχει και μια ταβέρνα (σερβίρει και καφέ από το πρωί) από όπου μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

sto-dromo-gia-ton-kavo-matapa-sti-lakoniaΤο Ταίναρο απέχει οδικά από τη Σπάρτη περίπου ένα δίωρο,  αν πηγαίνετε χαλαρά για να απολαύσετε το τοπίο όπως του αξίζει.

Αν θέλετε περισσότερες επιλογές έστω και σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση, ολόκληρη η Μάνη είναι στη διάθεση σας.

Τέλος, μια που θα βρίσκεστε στη Μάνη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την τοπική κουζίνα που είναι υπέροχη. Έμεινα ενθουσιασμένη με τα χειροποίητα μανιάτικα ζυμαρικά με μπόλικη ντόπια μυζήθρα!

 


Κείμενο και φωτογραφίες: Μαρία Αθανασοπούλου

Η Μαρία Αθανασοπούλου είναι μέλος της παγκόσμιας ένωσης ταξιδιωτικών συγγραφέων και φωτογράφων, ιδιοκτήτρια της εταιρίας μάρκετινγκ ελληνικών προορισμών και επιχειρήσεων τουρισμού Respond On Demand και συν- ιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Top Tourism που ασχολείται με την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και άλλων μορφών τουρισμού.