Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Συμβουλές για την προστασία του δέρματος μετά το καλοκαίρι!

OraThess Post Thumb

03/09/2018


Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν και αισθανόμαστε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια και υγεία.

Δυστυχώς, το δέρμα μας δεν είναι στην ίδια κατάσταση. Το πρώτο μαύρισμα έχει εξαφανιστεί αλλά οι πολυάριθμες ηλιοθεραπείες με τονσυνδυασμό του ήλιουτης θάλασσας και του αέρα κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται αλλά και να είναι ταλαιπωρημένο.

 

Τί προκαλεί βλάβη στο δέρμα το καλοκαίρι;

Το υπεριώδες φως προκαλεί φωτογήρανση με τη μορφή καφέ κηλίδων, χονδροειδούς δέρματος και ρυτίδων, είτε έχετε «κάψει» το δέρμα σας είτε όχι. Όταν το φως του ήλιου έρχεται σε επαφή με το δέρμα, προκύπτει καταστροφή του δέρματος και προκαλεί βλάβη (συμπεριλαμβανομένης της απογύμνωσης λιπιδίων φραγμού του δέρματος) που προκαλούν φλεγμονή, και παραγωγή αντιδραστικών μορίων οξυγόνου που επηρεάζουν την ανάπτυξη υγιούς κυττάρου καθώς και διέγερση των ενζύμων που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

 

Όταν το δέρμα εκτίθεται στην UV αντιδρά με δύο συγκεκριμένους τρόπους, που εκδηλώνονται ως επακόλουθο της βλάβης στο DNA και μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος στην περαιτέρω έκθεση στην UV. Έτσι περιορίζει στο ελάχιστο τις πρόσθετες βλάβες. Οι τρόποι αυτοί είναι το μαύρισμα και η πάχυνση του δέρματος.

Το μαύρισμα είναι η παραγωγή της μελανίνης – μιας χρωστικής ουσίας που απορροφά την UV. Η παραγωγή αυτή εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος – έτσι, το μαύρο δέρμα παράγει 10-15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα (άρα είναι και πιο προστατευμένο από τον ήλιο) απ’ όση το λευκό.

Η πάχυνση, από την άλλη πλευρά, είναι η αύξηση του πάχους του δέρματος μέσα σε λίγες μέρες από την έκθεση στον ήλιο. Αυτή η υπερπλασία, όπως αποκαλείται, επίσης σχετίζεται με τις βλάβες του DNA και μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες.

Ο συνδυασμός του μαυρίσματος και της πάχυνσης μπορεί να αυξήσει την αντοχή του δέρματος στον ήλιο κατά 10 έως 40 φορές!!!!, αλλά το τίμημα είναι κάποιες δερματικές βλάβες που μπορεί να είναι μόνιμες ή προσωρινές ανάλογα με το πως θα περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά.

Το πόσο έντονες θα είναι αυτές οι αντιδράσεις και οι δερματικές βλάβες που σηματοδοτούν, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Γενικά, όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα, φακίδες ή/και κόκκινα μαλλιά, έχουν και την μικρότερη δερματική αντοχή στον ήλιο, άρα παθαίνουν τις περισσότερες δερματικές βλάβες.

Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες που παραγονται από την ακτινοβολία UVαυξάνονται και οι ίνες κολλαγόνου (ο ιστός υποστήριξης του δέρματός μας), μειώνονται. Προσθέτοντας και τις καφέ κηλίδες χρωστικών που μοιάζουν με φακίδεςπου προκαλούνται από ακτινοβολία Uv, έχει ως αποτέλεσμα στην αισθητή αλλαγή της υφής και στην όψη του δέρματος.

 

skin

 

Πώς φροντίζουμε το δέρμα μας μετά από τον ήλιο;

Γενικά, το δέρμα δεν πρέπει να παραμελείται κατά τη

διάρκεια του έτους. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνετε εντατική φροντίδα μετά το καλοκαίρι και τις ετήσιες διακοπές στην παραλία.

 

 

Πώς επιδιορθώνουμε και θεραπεύουμε τη ζημία;

Σε ένα πρώτο βήμα, θα πρέπει να απελευθερώσουμε το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό παρέχει νέα φρεσκάδα και λάμψη. Ένας βαθύς καθαρισμός ξεμπλοκάρει τους φραγμένους πόρους και διεγείρει τη ροή του αίματος και έτσι την αναγέννηση του δέρματος.

 

Στη συνέχεια, το δέρμα είναι πολύ δεκτικό και τα συστατικά μπορούν να εισχωρήσουν καλύτερα στο δέρμα.

Μια υψηλή παροχή υγρασίας είναι πλέον πολύ σημαντική!!! Τα προϊόντα με ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ και η αλόη βέρα  εμπλουτισμένα με μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και αλλαντοΐνη κ.ά. είναι πολύ αποτελεσματικά.

Επιπλέον, όλα τα προϊόντα περιποίησης προσώπου πρέπει να είναι πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία βελτιώνουν την απορρόφηση των υγρών των κυττάρων της επιδερμίδας και εξασφαλίζουν την βέλτιστη ενυδατική περιποίηση για την επιδερμίδα του προσώπου. Θα νιώσετε στο δέρμα σας αισθητά μεγαλύτερη ζωντάνια: Αμινοξέα – το κλειδί για απαλή επιδερμίδα

  • Προστατεύει το δέρμα
  • Προσφέρει ελαστικότερη δομή της επιδερμίδας
  • Επιτυγχάνει γρηγορότερη ανάπλαση του κυτταρικού τοιχώματος

 

Ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αμέσως, το δέρμα μας χάνει σταθερά υγρασία κατά τη διάρκεια των ζεστών και ηλιόλουστων μηνών του καλοκαιριού.

Ωστόσο,  χρησιμοποιώντας λιπαρά και πολύ πλούσια προϊόντα δεν σημαίνει ότι γίνεται καλύτερη ενυδάτωση. Συχνά λειτουργούν μόνο επιφανειακά και δεν διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι το δέρμα σας έχει ενυδατωθεί, αλλά θα ξεπλύνετε πολλά συστατικά με το επόμενο πλύσιμο και έτσι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο αποτέλεσμα. Προτιμήστε τα προϊόντα που δεσμεύουν και τροφοδοτούν την υγρασία μέσα στο δέρμα.

skin

Εκτός από την καθημερινή φροντίδα για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται μια έντονη μάσκα ενυδάτωσης μία φορά την εβδομάδα.

 

Μειώστε την υπερχρωματοποίηση με επιτυχία αλλά και ασφάλεια για την υγεία του δέρματος και του οργανισμού χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα. Για να εξουδετερώσετε τα σημεία χρωστικής, την λεγόμενη υπερχρωματοποίηση, υπάρχουν κλασικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το σαλικυλικό οξύ κ.ά.

 

Καθαρίστε σε βάθος και βομβαρδίστε το δέρμα σας με συστατικά που καταπολεμούν τη γήρανσή του για να βοηθήσετε στην εξουδετέρωση βλάβης που εχει συμβεί και για την περαιτέρω προστασία του από τα αποτελέσματα της γήρανσης του UV.

 

Σας εύχομαι ένα όμορφο φθινόπωρο γεμάτο υγεία και πολλά δροσερά χαμογελά.


xrisa-trigoniΓράφει η Χρύσα Τριγώνη

Επικοινωνία:  c.trigoni@yahoo.gr.