Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Η συγγραφέας Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου, αποκαλύπτεται

OraThess Post Thumb

10/01/2019


Η συγγραφέας Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου, γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ το 1978. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσ­σαλονίκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πολυ­τεχνείου Άαχεν και τελειόφοιτος του Προ­γράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργικής Γραφής με κατεύθυνση «Συγγραφή» του Πανεπιστημίου Δυτι­κής Μακεδονίας. Εργάζεται ως μόνιμη Καθηγή­τρια Γερμανικής Γλώσσας.

 Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.jpg

Πώς αποφάσισες ν’ασχοληθείς με τη συγγραφή;

Παιδιόθεν το όνειρό μου ήταν να γίνω συγγραφέας.Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως, όταν κάποτε θα είχα το επάγγελμα που θα επιθυμούσα, θα ακολουθούσα παράλληλα θεωρητικές σπουδές στον τομέα της γραφής με στόχο να ασχοληθώ με τη συγγραφή.

Πες μας λίγα λόγια για το συγγραφικό σου έργο

Μέχρι στιγμής έχω εκδώσει δύο  έργα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα. Μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Persona Gramma» που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2017 και έχει εξαντληθεί, και μία νουβέλα με τίτλο «Η σεληνιακή όψη του άντρα» που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018.

 Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.jpg

Μίλησέ μας για τον τίτλο της νέας σου νουβέλας

Το έργο ονομάζεται «Η σεληνιακή όψη του άντρα». Στην αστρολογία και στην τέχνη ο άντρας είναι ο ήλιος, ο πατέρας και η γυναίκα η σελήνη, η μάνα. Κατά συνέπεια η σεληνιακή όψη του άντρα αφορά τα θηλυκά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των αντρών. Η έννοια εδώ είναι διττή, καθώς η πλοκή εξελίσσεται υπό την επιρροή της πανσέληνου.

Μίλησέ μας για την υπόθεσή της

Η Θώμη και η Χρύσα. Δυο καθημερινές γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένες από οικογένεια, φίλους, συναδέλφους και εραστές. Αγωνίζονται – η καθεμία στο δικό της μικρόκοσμο, η καθεμία με τον τρόπο της. Παλεύουν με τους άλλους, τις συνθήκες, τα προβλήματα και τους εαυτούς τους – με την κούραση, τα τραύματα, τις αναμνήσεις. Μέχρι που η πανσέληνος θα οδηγήσει στη γιατρειά…

Τι θα ήθελες να πεις στο κοινό μέσω του έργου σου;

Δε θα ήθελα να εκφραστώ πάνω σε αυτό. Δε θέλω να επηρεάσω τους αναγνώστες. Η τέχνη έχει τη δική της υποκειμενική ερμηνεία.

Περιέγραψέ μας τη σχέση σου με το γράψιμο

Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το γράψιμο είναι η φυσική προέκτασή του. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ύπαρξής μου, κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της προσωπικότητάς μου.

Πόσο χρήσιμη πιστεύεις ότι είναι η λογοτεχνία στις μέρες μας;

Θεωρώ τόσο τον ποιητή όσο και τον καλλιτέχνη γενικότερα πολιτικό ον, που δεν μπορεί να νοηθεί αποκομμένο από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εποχής του: αντίθετα, είναι ο υποκειμενικός τους εκφραστής. Συνεπώς η λογοτεχνία αφενός μεν μπορεί να αποτελέσει ιστορικό τρόπο “καταγραφής” των γεγονότων και φαινομένων μιας εποχής, αφετέρου μπορεί να “σώσει” ανθρώπους σε στιγμές κρίσης. Μπορεί να “οπλίσει” τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει να βγει από το πιο σκοτεινό τέλμα.

Χριστίνα Παναγιώτα Γραμματικοπούλου.jpg

Έχεις κερδίσει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’αυτό;

Έχω βραβευτεί με:Α) Έπαινο Διηγήματος στο 2ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό “Μίμης Σουλιώτης” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το έργο μου με τίτλο “Ντιζάιν” τον Ιούνιο του 2016. Β) Α’ Βραβείο Δοκιμίου στον 7ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό εις μνήμην Βίκυς Ζαχαρίου – Δημήτρη Μανιού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος για το έργο μου με τίτλο “Γερμανία, μέρες του 2002 μ.Χ.” το Μάρτιο του 2017. Γ) Έπαινο Νουβέλας στον 6ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος για το έργο μου με τίτλο ‘Η σεληνιακή όψη του άντρα’ το Νοέμβριο του 2017.

Επόμενο συγγραφικό εγχείρημα

Αυτήν την περίοδο συγγράφω τη διπλωματική μου εργασία, μεταφράζω σε συνεργασία με τον εκδότη μου τα ποιήματα του Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, ενώ ήδη “δουλεύω” στο μυαλό μου την επόμενη ποιητική μου συλλογή.