Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 –Θεσσαλονίκης» – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 –Θεσσαλονίκης»

i alexandra marati kai i anna vardakoglou sti biennale 8 thessalonikis.jpg

17/03/2023


ΓΕΩΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 –Θεσσαλονίκης»

Η εικαστική καλλιτέχνης Αλεξάνδρα Μαράτη δημιουργεί σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου την επιδαπέδια εγκατάσταση Biodynamic Garden. Που εκτίθεται μέχρι τις 21.05.2023 στα πλαίσια της Biennale 8 Θεσσαλονίκης στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης -Συλλογή Κωστάκη.
Η έκθεση που φιλοξενεί το έργο στο μουσείο, συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση “Οργανική τέχνη: Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ” και φέρει τον τίτλο «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ».
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου.

Biodynamic Garden ekthesi.jpg

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ:

Η επιδαπέδια εγκατάσταση Biodynamic Garden από υλικά σιδήρου και μαγνητικού ανοξείδωτου –τρισήμισι περίπου μέτρα μήκος-  αποτελείται από δύο σταθερούς υποδοχείς. Που αποδομούνται σε περισσότερα στελέχη και απέχουν από το έδαφος γύρω στα τριάντα εκατοστά. Ενώ στηρίζονται σε μία κεντρική, φαινομενικά αόρατη βάση.
Η όλη εγκατάσταση πλαισιώνεται από χαμηλές, ασύμμετρες δεξαμενές. Όπου συγκεντρώνονται τα νερά και αποστάγματα από τις βιολογικές βαφές που χρησιμοποιήθηκαν για να βαφτούν το δίχτυ και οι σφαίρες από οικολογικό υλικό, αιωρούμενες πάνω από τη εγκατάσταση.

Οι σφαίρες παραπέμπουν στον “ανθισμένο βιοδυναμικό κήπο”. Ως ολοκλήρωση μιας διαδικασίας συνοδευόμενης από πρακτικές καλλιέργειας, ζύμωσης, λατρείας, καύσης, συντήρησης (πλέξιμο και βράσιμο μαλλιών και χρωμάτων. Σχεδιασμός βάσει ιερής γεωμετρίας και ενεργειακής ροής, ράντισμα των δεξαμενών ανά τακτά διαστήματα).

Biodynamic Garden ekthesi thessaloniki.jpg

Ο κεντρικός τετράγωνος υποδοχέας της εγκατάστασης εξυπηρετεί την τέλεση ενός διαδραστικού συμβολικού τελετουργικού με τη χρήση φύλλων (ευκαλύπτου, ροδόφυλλα, κουμαριά κλπ.). Καθώς ο πολυγωνικός εμπεριέχει τα απαραίτητα εκείνα υλικά που συμβολικά διαμορφώνουν τη ‘βιοδυναμικη εκδοχή του κήπου’: βιολογικό χώμα πλασμένο μαζί με θραύσματα ενεργειακών κρυστάλλων χαλαζία.

Εκπέμπουν ιριδίζουσες αποχρώσεις απορροφώντας το φως. Διοχετεύοντάς το στο χώμα για να αναπτυχθεί η καλλιέργεια.

Η χρήση τεχνητού φωτισμού στο χώρο περιορίστηκε ακολουθώντας τις οικολογικές-βιοδυναμικές αρχές που διέπουν το πρότζεκτ. Ενώ η συσκότιση παρακινεί τον επισκέπτη να αφυπνίσει τις αισθήσεις του για να προσεγγίσει τον κήπο.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες ανάπτυξης βιοδυναμικής καλλιέργειας στην πράξη, όπως διερευνήθηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα και ισχύουν μέχρι σήμερα, από τον Αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, η τέλεση  μυστηρίων μεταφυσικής διάστασης που δημιουργούν στενές ψυχικές και πνευματικές σχέσεις ανάμεσα στο χώμα, τα υλικά και τα πρόσωπα που συμμετέχουν, είναι βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια.

Biodynamic Garden ekthesi eikastikwn.jpg

Ο αγρός αντιμετωπίζεται ως αυτόνομος οργανισμός και οι επισκέπτες του αντιλαμβάνονται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Επάνω από την επιδαπέδια εγκατάσταση του περίκλειστου κήπου HORTUS CONCLUSUS  και σε αρκετή απόσταση από αυτόν απλώνεται σαν αιώρα ένα δίχτυ με τσόχινες σφαίρες. Προσαρμοσμένες γεωμετρικά -τεσσάρων διαφορετικών διαστάσεων, σε γήινες αποχρώσεις, handmade από εμάς, βιολογικής προέλευσης, recyclable, sustainable, και fairtrade.

Μια υπενθύμιση της αέναης κίνησης του φυτικού κόσμου. Της αντίδρασής του στην κίνηση της γης και των πλανητών και φυσικά της ανθρώπινης συμβολής για έναν πιο οικολογικό κόσμο.

am Pflanzenwachstumistderganze Himmelmitseinen Sternenbeteiligt… Rudolf Steiner. LANDWIRTSCHAFTLICHER KURS 1924.

Στην ανάπτυξη των φυτών μετέχει όλος ο έναστρος ουρανός.

Biodynamic Garden moma.jpg

R.Steiner, ΜΑΘΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 1924.

Πληροφοριακά επισημαίνουμε ότι: ο βιοδυναμικός αγρός σύμφωνα με τον Steiner και τις σύγχρονες βιοδυναμικές καλλιέργειες αντιμετωπίζεται, στο σύνολο, του σαν οργανισμός και κλειστό αυτοτρεφόμενο σύστημα. Που ακολουθεί τις λειτουργίες ενός έμβιου οργανισμού: αναπνέει, τρέφεται, αναπτύσσεται, καλλιεργείται, νοσεί, θεραπεύεται (όπως και στην ομοιοπαθητική μέθοδο). Η πνευματική διάσταση της βιοδυναμικής γεωργίας οδηγεί πέρα από αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας.

Η υλική μορφή των φυτών, επιπλέον, στηρίζεται σε «αρχέτυπα». Έτσι ώστε οι μέθοδοι καλλιέργειας που εφαρμόζονται να επαναφέρουν τους οργανισμούς του αγροκτήματος κοντά σε αυτά και σε απόλυτη μεταξύ τους ισορροπία. Τέτοιου είδους αγρούς συναντούμε σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
utsupra, sicinfra,

ut extra, sic intra,

utuniverso, sic anima,

sicut ego videre Mundus, ita est.

*(απόφθεγμα αλχημιστικής παράδοσης μεταφερμένο σε ιερά κείμενα και συν τοις άλλοις διέπει τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας)

Biodynamic-Garden-moma biennale 8.jpg

Στην εγκατάσταση Biodynamic Garden γίνεται αντιληπτή μια συνεχής εξέλιξη.

Τα νερά με τα αποστάγματα στις δεξαμενές εξατμίζονται και δημιουργούν γεωγλυφικά σχήματα στην επιφάνεια.
Τα φύλλα που σκορπίζουν οι επισκέπτες εκφράζοντας ευχές, ανανεώνονται με φρέσκα. Ποτίζουμε τις δεξαμενές ανά τακτά διαστήματα και ενεργοποιούμε μέσω της καύσης εσάνς τη ροή όλων των φυσικών στοιχείων που συνθέτουν τον κήπο και ανακυκλώνονται στο εσωτερικό του.
__________________________________________________________________

Την έκθεση ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ μπορεί να επισκεφτεί κανείς στις κανονικές ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Η εγκατάσταση BIODYNAMIC GARDEN εκτίθεται στο ισόγειο σε ένα από τα τρία δωμάτια της έκθεσης.

Πληροφορίες

Διάρκεια Έκθεσης: έως 21.05.2023

Τοποθεσία: MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης -Συλλογή Κωστάκη.

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 –Θεσσαλονίκης»