“Φραντζ Κλάφτα. Τα λόγια είναι περιττά!” – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

“Φραντζ Κλάφτα. Τα λόγια είναι περιττά!”

frantz klafta ta logia einai peritta paidiko vivlio.jpg

29/05/2020


Ο Φραντζ  Κλάφτα  είναι ένας επίδοξος συγγραφέας, αρκετά φιλόδοξος, επίμονος με τον τρόπο του, με όνειρο να ανεβεί στο ψηλότερο βάθρο δίπλα στους συγγραφικούς κολοσσούς και ο ήρωας του βιβλίου της Κατερίνα Κρις “Φραντζ Κλάφτα. Τα λόγια είναι περιττά!”  Παράλληλα έχει χιούμορ, μια αυτοσαρκαστική διάθεση και έναν τρόπο να βλέπει τα πράγματα που τον αφορούν από την θέση του παρατηρητή.

Στην ουσία είναι ένας άβιβλος συγγραφέας που φλερτάρει με την ιδέα να γράψει το καλύτερο βιβλίο του κόσμου, αλλά ακόμα δεν έχει βρει την ιδέα και παλεύει μάταια με τον αναβλητικό του εαυτό, τις λέξεις, τη συγκέντρωση (κομπιούτερ, τάμπλετ, τηλεόραση, ύπνος…δεν είναι λίγα… που του αποσπούν την προσοχή), με μια εφευρετική μάνατζερ στο πλευρό του που τον διαφημίζει με τις καλύτερες προθέσεις αναμένοντας όπως όλοι (;) το ανέλπιστο βιβλίο του.

Η Κατερίνα Κρις με άφθονες δόσεις χιούμορ και σπιντάτη γραφή μέσα από τον Κλάφτα διακωμωδεί τις ατυχείς στιγμές ενός επίδοξου μεν, ατάλαντου ίσως συγγραφέα, από την πρώτη εκείνη στιγμή που είναι απαραίτητο πιάσει το μολύβι και το χαρτί για να αποτυπώσει τις δαιδαλώδεις σκέψεις του, μέχρι να οργανώσει τις λέξεις σε σκέψεις, σκέψεις που προέρχονται από μια πρωτότυπη ιδέα. Αλλά πρωτίστως πρέπει να υπάρχει η ιδέα, η έμπνευση, η εκκίνηση. Και ο Κλάφτα δεν έχει ούτε αυτή. Οπότε “Κλάφτα Χαράλαμπε”.

Μπορεί να μην ανήκει σε εκείνα τα κλασικά λογοτεχνικά αριστουργήματα που προσπαθούμε μάταια κάποιες φορές να πλασάρουμε εκπαιδευτικοί και γονείς, σε παιδιά με λογοτεχνοφοβία, όμως είναι ένα διαφορετικό σύγχρονο διαμαντάκι που πίσω από το πνευματώδες χιούμορ της Κατερίνα Κρις, τη διακωμώδηση της πορείας ενός συγγραφέα από την σύλληψη της ιδέας, τη συγγραφή και τη διακίνησή του που είναι θέματα και αγωνίες για ενήλικες, τα παιδιά βλέπουν το προφανές. Πώς η αναβλητικότητα, η υπέρμετρη μεγαλομανία, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και προσπάθειας οδηγούν τον επίδοξο συγγραφέα στην προκειμένη, αλλά και οποιονδήποτε κατ’ επέκταση  να είναι αντι-δημιουργικός και να υπομένει τελικά την ήττα του. Ποια; Στην περίπτωση του Κλάφτα να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Δηλαδή; Να γίνει κλόουν. Στην περίπτωσή σου; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου για το μέλλον;

γράφει η Ελευθερία Καμπούρογλου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΠΑΤΑΚΗ

“Φραντζ Κλάφτα. Τα λόγια είναι περιττά!”