Δήμητρα Χριστοπούλου: Στηρίζουμε τον άνθρωπο “Σκοπός Ζωής” – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Δήμητρα Χριστοπούλου: Στηρίζουμε τον άνθρωπο “Σκοπός Ζωής”

dimitra xristopoulou sthrizoume ton an8rwpo skopos zwis.jpg

16/09/2020


Η Δήμητρα Χριστοπούλου διαχειρίστρια του φιλανθρωπικού οργανισμού “Σκοπός Ζωής” με έντονη φιλανθρωπική δράση στη Θεσσαλονίκη, μας μίλησε για το φεστιβάλ ανακύκλωσης “Recycling Fashion” στο Αίθριο στη ΧΑΝΘ στις 26-27 Σεπτεμβρίου που τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουν τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς μέσα από το φιλανθρωπικό τους έργο και τις δράσεις τους.

e8elontes skopos zwis.jpg

Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσής που ετοιμάζεται στο Αίθριο στη ΧΑΝΘ;

Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε για την σημαντικότητα της ανακύκλωσης, τόσο για την βελτίωση του περιβάλλοντος, όσο και για τον ρόλο της στην βελτίωση ποιότητας της ζωής μας.

Να κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό τον οργανισμό μας, τις αρχές που πρεσβεύει, ανάμεσα στις οποίες είναι η συνεργασία με πολλούς φορείς. Γιατί όσο περισσότεροι μετέχουμε σε μια δράση τόσο πολλαπλασιάζονται τα αποτελέσματά της. Με την συγκεκριμένη δράση θα στηρίξουμε την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ποια είναι τα εργαστήρια που ετοιμάζουν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση και ποιος ο στόχος τους;

Είμαστε περήφανοι για τις ομάδες που θα στηρίξουν τη δράση μας αφιλοκερδώς. Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Ανατολική Α.Ε., το εργαστήρι Μορφογέννεσις του εικαστικού κ. Κοσμίδη. Το πρότυπο εργαστήρι μόδας για κορίτσια Catwalk” της κας Ντόρντογλου και το εργαστήρι αρχιτεκτονικής για παιδιά archiΖΩ”.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα υπάρχουν για τα παιδιά μέσα από τις οποίες οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα περάσουν πληροφορίες για τη σημασία της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης των ειδών και τις προεκτάσεις που έχει όλη αυτή η ενέργεια στη ζωή μας και το μέλλον του κόσμου, είναι: το “μπόουλιγκ με υλικά ανακύκλωσης, το πολύχρωμο επιδαπέδιο παιχνίδι-φιδάκι για την διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση. Θα κληθούν να δημιουργήσουν μια φανταστική πόλη με ανακυκλώσιμα υλικά ξεκινώντας από την επιλογή των υλικών, σχεδιάζοντας το πολεοδομικό σχέδιο, βρίσκοντας κατασκευαστικές λύσεις. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του μουλάζ και να φτιάξουν χειροποίητα fashion items από απλά υλικά με την καθοδήγηση του εργαστηρίου Catwalk.

Ποια είναι η παρουσία του φιλανθρωπικού οργανισμού “Σκοπός Ζωής” στη Θεσσαλονίκη; Πόσους εθελοντές έχει, ποιες είναι οι δράσεις σας μέχρι σήμερα καθώς και οι αντίστοιχες αποδόσεις σε φιλανθρωπικό έργο;

Ο “Σκοπός Ζωής”  χάρη στη δύναμη ψυχής,  την προσπάθεια και τη συνέπεια των εθελοντών του που ανέρχονται στα 40 άτομα στη Θεσσαλονίκη,  έχει έντονη παρουσία στην πόλη. Έχουμε στηρίξει αρκετούς φορείς τα τελευταία 2 χρόνια όπως κοινωνικά παντοπωλεία. Δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών (Καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & Παιδιών Δήμου Θεσσαλονίκης). Ορφανοτροφεία (όπως τη Μέλισσα), φιλανθρωπικούς οργανισμούς (Φροντίδα για το Παιδί). Σχολεία (Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων). Συλλόγους (Σύλλογο ΑΜΕΑ Νεάπολης, Σύλλογο Συνδρόμου Dawn Ελλάδος, ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης. Φλόγα, Πνοή Ελπίδας, Κοινωνικές Δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης  κ.α. Με πάνω από 2.550€ τα οποία αποδόθηκαν αμέσως και με κάθε διαφάνεια. Να σημειωθεί ότι ο “Σκοπός Ζωής” είναι ένας αυτοδύναμος, νεοσύστατος φιλανθρωπικός οργανισμός που δεν χαίρει χορηγιών μέχρι σήμερα.

Ποια είναι η διαφοροποίησή σας από άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς; Που εστιάζει ο “Σκοπός Ζωής”;

Οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί συνήθως πραγματοποιούν μια δράση προκειμένου να στηρίξουν ευπαθείς ομάδες. Χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν σε άλλον οργανισμό.

Εμείς μέσα από τις δράσεις μας στηρίζουμε, προβάλλουμε και προωθούμε πρώτα τους εθελοντές μας. Το ταλέντο τους, τις υπηρεσίες που προσφέρουν ή τις δημιουργίες τους. Στηρίζοντας παράλληλα ευπαθείς ομάδες σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν ακόμα και άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Ποιες είναι οι παράλληλες δράσεις σας και πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει;

Η Δράση μας “Αλυσίδα Τροφίμων” που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας και συνεχίζεται, όπου όποια επιχείρηση ή ιδιώτης θέλει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, αποστέλλοντάς τα στα κεντρικά μας γραφεία στον Πειραιά. Εμείς θα φροντίσουμε με απόλυτη διαφάνεια να φτάσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με 16 δήμους έχουμε καταγράψει τις ανάγκες οικογενειών και δομών που τα χρειάζονται. Ο “Σκοπός Ζωής” είναι ο ενδιάμεσος κρίκος. Επίσης 9-18 Οκτωβρίου ετοιμάζουμε έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου)  με τη στήριξη του Δήμου Αγρινίου στην Παλαιά Δημοτική Αγορά της πόλης  και στόχος μας είναι να παρουσιαστεί πανελλαδικά.

Θα σας ενημερώσουμε για όλες τις λεπτομέρειες σύντομα.

Τι σημαίνει στην Ελλάδα εθελοντισμός; Πιστεύετε ότι είναι ανεπτυγμένο το αίσθημα προσφοράς στους Έλληνες;

Το αίσθημα της προσφοράς και του εθελοντισμού είναι πολύ ανεπτυγμένο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Υπάρχουν φιλανθρωπικοί οργανισμοί κολοσσοί. Κάποιοι από αυτούς έχουν ξεπεράσει τα 50 χρόνια λειτουργίας.

Οι άνθρωποι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικοί.

Αναρωτιούνται πώς με τόσα κονδύλια και δωρεές που προσφέρονται για φιλανθρωπικό σκοπό όχι μόνο υπάρχουν άποροι , άστεγοι, παιδιά και ηλικιωμένοι στους δρόμους, αλλά αυξάνονται και με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Οι εθελοντές σας είναι δημιουργοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς. Στην ουσία στηρίζεται το έργο τους μέσα από τις δράσεις σας;

Είμαστε δίπλα σε όποιον ζητήσει την στήριξή μας (άλλωστε το έχουμε αποδείξει) δημιουργό και καλλιτέχνη, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα του επιτρέψουν να ανακάμψει.

Ποιο είναι το όραμα του φιλανθρωπικού οργανισμού “Σκοπός Ζωής”;

Όραμά μας είναι κάθε άνθρωπος να βρει τον προσωπικό του “Σκοπό Ζωής” και να στοχεύσει σε αυτόν στηρίζοντας ταυτόχρονα τον συνάνθρωπό του.

logo skopos zwis.jpg

Δήμητρα Χριστοπούλου: Στηρίζουμε τον άνθρωπο “Σκοπός Ζωής”