Η Γιορτή των Φαναριών στο Goethe-Institut Thessaloniki – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Η Γιορτή των Φαναριών στο Goethe-Institut Thessaloniki

fanarakia-martinos

22/10/2019


Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μαρτίνου και περιλαμβάνει πομπή με φαναράκια θα μας θυμίσει και φέτος το Goethe-Institut Thessaloniki στην αυλή του το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019 και θα μάθει στα παιδιά τη χαρά να μοιράζονται.

 

 

Η Γιορτή:

Κάθε χρόνο στις περιοχές γύρω από το Ρήνο αλλά και στη Γερμανία, τιμούν τη μνήμη του Αγίου Μαρτίνου, με ένα έθιμο το οποίο μαθαίνει στα παιδιά τη χαρά και τη σημασία του να δίνεις και να μοιράζεσαι, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Τα παιδιά φτιάχνουν στα σχολεία τα φαναράκια με τους δασκάλους τους ώστε να τους φωτίζουν το δρόμο στη διάρκεια της πομπής αφού πραγματοποιείται πάντα το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, ώστε να έχει νυχτώσει. Στη διάρκεια της πομπής τραγουδούν όλοι μαζί και τα παιδιά λαμβάνουν σαν δώρο ένα γλυκό ψωμάκι σαν τσουρέκι, το οποίο μοιράζονται με τα μέλη της οικογενειάς τους.

Η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν κατανυκτική με χιλιάδες φαναράκια να φωτίζουν τη νύχτα και τις παιδικές φωνές να τραγουδούν την αξία του να μοιράζεσαι.

Στη γιορτή του Αγ. Μάρτιν, τα παιδιά κρατώντας φαναράκια τριγυρίζουν στους δρόμους και τραγουδούν. Η γιορτή του Αγίου Μάρτιν στόχο έχει να θυμίσει σε μας τους ίδιους και στους συνανθρώπους μας ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε και να δείχνουμε συμπόνοια προς το διπλανό μας.

Πάρτε τα φαναράκια σας και διάθεση για τραγούδι κι ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την Κυριακή, 10.11.2019 στις 18:00 στην αυλή του Goethe-Institut Thessaloniki!

 

 

Ο μύθος του Αγίου Μαρτίνου

Ο Άγιος Μαρτίνος γεννήθηκε το 316 μ.Χ. στην Ουγγαρία. Ήταν 15 χρονών όταν έγινε Ρωμαίος στρατιώτης και, όταν ήταν 18 χρονών, βαφτίστηκε και έγινε Χριστιανός. Ήταν χειμώνας του 334.

Στην Αμιένη της Βορείου Γαλλίας, μια πολύ ψυχρή μέρα ο άγιος Μαρτίνος (316-397) συνάντησε ένα γυμνό φτωχό στην πύλη της πόλεως. Τον λυπήθηκε αλλά τι να κάνει; Φορούσε μόνο τη στρατιωτική εξάρτηση και τον μανδύα του.

Πήρε το ξίφος του, έσχισε τον μανδύα και έδωσε ένα κομμάτι στον φτωχό. Στον δρόμο τον περιγελούν για την περίεργη του αμφίεση. Τη νύχτα όμως βλέπει στον ύπνο του τον Χριστό, ντυμένο με το κομμάτι του μανδύα που είχε δωρίσει, να λέει στους αγγέλους που τον ακολουθούσαν:

«Ο Μαρτίνος με έντυσε μ’ αυτό το ένδυμα».Το 360 πήγε στο Πορτιέ, στη Γαλλία, και το 371 έγινε επίσκοπος στην Τουρς. Το 397 έχτισε ένα μοναστήρι στη Γαλλία και πέθανε εκεί.

Καμιά φορά οι εικόνες τον δείχνουν με μία χήνα. Κάποιοι λένε ότι ο Μαρτίνος κρύφτηκε σε έναν στάβλο, για να μην τον βρουν. Αλλά οι χήνες τον πρόδωσαν, γιατί φώναζαν και έκαναν θόρυβο.

Οι άνθρωποι στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία τρώνε χήνες, λίγες μέρες πριν και λίγες μέρες μετά από τη γιορτή αυτή.
Πηγή: rappelkistedeutschalsfremdsprache.blogspot

Ο Άγιος Μαρτίνος απεικονίστηκε από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο να μοιράζεται τον χιτώνα του.

 

 

Goethe-Institut Thessaloniki
Β.Όλγας 66, Θεσσαλονίκη

Γιορτή των Φαναριών / Laternenfest
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2019 στις 18:00

Είσοδος ελεύθερη
Σε περίπτωση βροχής η γιορτή θα ματαιωθεί!

Πληροφορίες: +30 2310 889591/92
sprache-thessaloniki@goethe.de

 

Είσοδος Ελεύθερη.
Σε περίπτωση βροχής η γιορτή θα ματαιωθεί!