"Χρωματιστές Γυναίκες" στο Θέατρο Αμαλία – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

“Χρωματιστές Γυναίκες” στο Θέατρο Αμαλία

xromatistesgynaikes

11/10/2019


Οι “Χρωματιστές Γυναίκες” πρωτοπαρουσιάστηκαν από το Θέατρο του Πειραιά, το 1984, ενώ το κείμενο κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο από τις εκδόσεις Ερμής. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας.

 

Ένα πρωτότυπο έργο που βρίσκεται στα όρια της ηθογραφίας και του παραλόγου. Ο Βασίλης Ζιώγας (1937 – 2001) δομεί το σύμπαν του έργου μέσα σε ένα νησιώτικο σπίτι. Δύο αδελφές, η Άννα και η Έλλη, ακροβατούν μεταξύ αληθινού και ψεύτικου, μέσα στα κλειστά σύνορα της ελληνικής επαρχίας.

 

Η κάθε μία είναι φορέας αξιών αντίθετων μεταξύ τους – η κοσμογυρισμένη Άννα και η απομονωμένη Έλλη – και οι προσωπικότητές τους εκφράζουν διαφορετικές στάσεις απέναντι στη γυναικεία μοίρα. Σε αυτό το – σε πρώτη ανάγνωση – οικογενειακό δράμα, οι δυο γυναίκες επιδίδονται σε ένα παιχνίδι για τη μετατόπιση των ορίων της πραγματικής ή συμβολικής ελευθερίας.

 

Ο Ζιώγας στρέφεται σε εκείνα τα στοιχεία που μεταφέρουν το θέατρο στη ζωή και τη ζωή πιο κοντά στο θέατρο, όπως το παιχνίδι, τις παιδικές αναμνήσεις ή, όπως εγραφε ο ίδιος, “στο θέατρο που παίζεται μέσα σε μιαν οικογένεια, όπου ο καθένας υποδύεται έναν πλαστό εαυτό, με τέτοιο ζήλο, που συχνά ξεχνά τον πραγματικό του,” αναζητώντας μια αναλλοίωτη, οικουμενική, ουσία του θεάτρου.

 

Συντελεστές

Βοηθός σκηνοθέτη: Χάρης Θώμος

Σκηνογραφία: Ομάδα Δύο

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Κούρτογλου, Θεοδώρα Μωυσιάδου

Σκηνοθεσία: Νικολέττα Καράνταη

 

«Χρωματιστές Γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου – 21:00 Τρίτη 15 Οκτωβρίου – 21:00

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου – 21:00 Τρίτη 22 Οκτωβρίου – 21:00

Εισιτήριο 10 ευρώ