«Τα Εβραϊκά της Σμύρνης: Συναγωγές και Μνημεία. Σύγχρονες φωτογραφίες του Μιχάλη Σακάτη»: Έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

«Τα Εβραϊκά της Σμύρνης: Συναγωγές και Μνημεία. Σύγχρονες φωτογραφίες του Μιχάλη Σακάτη»: Έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

evraiko-mouseio-thessalonikis

24/01/2020


Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη νέα του έκθεση: «Τα Εβραϊκά της Σμύρνης: Συναγωγές και Μνημεία. Σύγχρονες φωτογραφίες του Μιχάλη Σακάτη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:30 στον χώρο του εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης (Αγίου Μηνά 11). Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος του  Μαρτίου του 2020.

Η Σμύρνη είναι μία από τις λίγες πόλεις στον κόσμο στις οποίες έχει διατηρηθεί ένας μεγάλος αριθμός συναγωγών τυπικής μεσαιωνικής Ισπανικής αρχιτεκτονικής. Οι συναγωγές αυτές είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ιστορικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα δεκατριών κτιρίων. Η Θεσσαλονίκη πριν από την πυρκαγιά του 1917 είχε πάνω από 30 συναγωγές παρόμοιας αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης.

Λόγω των κοινών καταβολών των δύο παραπάνω κοινοτήτων, οι φωτογραφίες των συναγωγών της Σμύρνης που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή θα μας επιτρέψουν να φανταστούμε πώς θα ήταν οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης αν δεν είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1917, το νέο πολεοδομικό σχέδιο ανοικοδόμησης της πόλης και την ναζιστική θηριωδία.