Σύγχρονη αντιμετώπιση βουβωνοκήλης και ομφαλοκήλης λαπαροσκοπικά – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Σύγχρονη αντιμετώπιση βουβωνοκήλης και ομφαλοκήλης λαπαροσκοπικά

OraThess Post Thumb

02/01/2018


 

Γράφει ο

Δρ. Δημήτριος Κανέλλος

Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Ειδικευμένος στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Vivantes Βερολίνου

Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

www.kanellos.gr

 

Η βουβωνοκήλη και η ομφαλοκήλη είναι οι συνηθέστερες κήλες. Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή (κατώτερη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος, δεξιά ή αριστερά), ενώ η ομφαλοκήλη εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού.

 

Με τον γενικό όρο κήλη εννοούμε ένα κενό του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω του οποίου προβάλλει κάποιο στοιχείο της κοιλιακής κοιλότητας, όπως είναι το έντερο, το ενδοκοιλιακό λίπος κλπ. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της κήλης διαπιστώνοντας συνήθως μια μικρή ή μεγάλη διόγκωση στην περιοχή, άλγος κλπ.

 

Ο κίνδυνος που υφίσταται σε όλες τις κήλες, οπότε και σε βουβωνοκήλη ή σε ομφαλοκήλη, είναι η περίσφιξη, μια επώδυνη και επικίνδυνη κατάσταση, κατά την οποία «σφηνώνει» το έντερο εντός της κήλης. Για την αποφυγή της κατάστασης αυτής προτείνεται η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών. Μια καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυξάνει την πιθανότητα περίσφιξης, ιδίως σε άτομα που είναι σωματικά ιδιαίτερα ενεργά.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η βουβωνοκήλη και η ομφαλοκήλη χειρουργούνται πλέον συνήθως λαπαροσκοπικά με τοποθέτηση ειδικού πλέγματος, αποτελούμενου από ειδικό ανθεκτικό συνθετικό υλικό. Το πλέγμα χρησιμοποιείται για τη σύγκλειση του κενού στο κοιλιακό τοίχωμα.  Iδιαίτερα για τη βουβωνοκήλη, προτιμάται σήμερα η περαιτέρω εξελιγμένη λαπαροσκοπική επέμβαση, η εξωπεριτοναϊκή – λαπαροσκοπική  μέθοδος (TEP). Κατά την επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται ο χώρος εντός του κοιλιακού τοιχώματος αντί της κοιλιακής κοιλότητας, οπότε τα πλεονεκτήματα είναι ακόμα περισσότερα.

 

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και της ομφαλοκήλης είναι πολλά. Τα κυριότερα που θα πρέπει να αναφερθούν είναι τα εξής:

  • Ταχεία ανάρρωση και μικρή διάρκεια νοσηλείας
  • Σαφώς λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, αφού αντί για μια μεγάλη τομή πραγματοποιούνται 3 πολύ μικρές τομές
  • Μείωση πιθανότητας επιπλοκής
  • Χαμηλότερα ποσοστά επανεμφάνισης της βουβωνοκήλης ή της ομφαλοκήλης
  • Αισθητικά πλεονεκτήματα

 

Συνοψίζοντας, αναφέρεται πως η λαπαροσκοπική τεχνική έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και της ομφαλοκήλης αναίμακτη και ανώδυνη. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται συνήθως πλέον λόγος οι χειρουργοί να αποκαθιστούν τις συγκεκριμένες κήλες με την κλασική ανοιχτή μέθοδο. Σπάνια αντένδειξη για τη λαπαροσκοπική τεχνική αποτελούν συνήθως οι υπερβολικά μεγάλες κήλες κλπ.

 

Λίγα λόγια για τις αιτίες πρόκλησης της βουβωνοκήλης και της ομφαλοκήλης

Οι συνηθέστερες αιτίες δημιουργίας της βουβωνοκήλης και της ομφαλοκήλης είναι το σήκωμα μεγάλου βάρους, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η κληρονομικότητα κ. α.

 

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες αυξάνουν την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η σταδιακή ή απότομη καταστροφή τμήματος του κοιλιακού τοιχώματος, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία κήλης (π.χ. βουβωνοκήλης ή ομφαλοκήλης).