Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Σιγομαγειρεμένα μάγουλα χοίρου, συνοδεία σταρότο με αρνίσιο μπέικον, άιβαρ και κρέμα φακής μπελούγκα

OraThess Post Thumb

24/12/2018


Ένα διαφορετικό γιορταστικό πιάτο, που μας προτείνουν τα ζυθεστιατόρια Ζύθος και Dore Ζύθος.

Υλικά για 4 άτομα:

1 κιλό μάγουλα χοιρινά μόνο το ψαχνό
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
8 – 10 φύλλα φασκόμηλο
6 – 7 κλωνάρια θυμάρι
Μία κουταλιά σάλτσα σκόρδου
100 ml ελαιόλαδο
200 ml λευκό κρασί
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
50 γρ βούτυρο
200 γρ σιτάρι
3 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
2 μελιτζάνες ψημένες
1 καυτερή πιπεριά
100 γρ αρνίσιο μπέικον
200 γρ φακή μπελούγκα
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλερυ

Εκτέλεση:

zithos-magoula-xoirou Από το προηγούμενο βράδυ μαρινάρουμε τα μάγουλα με ελαιόλαδο, φασκόμηλο, κρεμμύδι, σάλτσα σκόρδου, θυμάρι και λίγο λευκό κρασί.
Την επόμενη τα σωτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για δύο ώρες περίπου, μέχρι να σωθεί η υγρασία ώστε να είναι έτοιμα.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το σιτάρι για μία ώρα περίπου al dente.
Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες, πιπεριές Φλωρίνης, και την καυτερή πιπεριά αφού προηγουμένως τις έχουμε πολτοποιήσει και το αρνίσιο μπέικον αφού προηγουμένως το έχουμε ψιλοκόψει και σωτάρει.
Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε στα καρυκεύματα και κρατάμε στην άκρη.
Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις φακές μαζί με το καρότο και το σέλερυ.
Μόλις βράσουν τα περνάμε από το μπλέντερ έχοντας πρώτα αλατοπιπερώσει.
Στήνουμε το πιάτο κόβοντας τα μάγουλα σε μενταγιόν πάνω από το σταρότο και δίπλα την κρέμα φακής μπελούγκα.

Tip για την παραπάνω συνταγή από τη Δέσποινα Μαυρομμάτη:

maurommati
Μπορείτε αντί για μάγουλα χοίρου να χρησιμοποιήσετε το κρέας της επιλογής σας.