Παρουσιάζεται στον Ιανό το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Παρουσιάζεται στον Ιανό το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη

sarlitza pallas

04/11/2019


Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη με τίτλο Σάρλιτζα Παλλάς, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00 | IANOS, Αριστοτέλους 7.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Γκιουλέκας Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, π.Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Ορφανός π.Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, π. Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, π. υφυπουργός Αθλητισμού και ο συγγραφέας του βιβλίου. Σύντομη παρέμβαση-χαιρετισμό θα κάνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Ελένη Καμπάκη.

 

Έρωτας, πάθος, δολοπλοκίες και κατασκοπεία στο εκρηκτικό κλίμα του ελληνικού μεσοπολέμου. Μια πραγματική ιστορία κατατρεγμένων προσφύγων της Μικράς Ασίας, που αγωνίζονται να επιβιώσουν από την κόλαση του διωγμού στη Σμύρνη. Με βάσανα και κόπους καταφτάνουν στη Λέσβο και καταλύουν σ’ επιταγμένους χώρους, παραπλεύρως του περίφημου ξενοδοχείου της εποχής «Σάρλιτζα Πάλλας», όπου πλέκονται συγκλονιστικές ερωτικές ιστορίες. Η μοίρα και ο έρωτας τους ενώνουν, αλλά και τους χωρίζουν, μέσα από την οδύνη που προξενούν τα πολιτικά πάθη και τα παιχνίδια των Μεγάλων Δυνάμεων, που έθρεψαν τον Εθνικό Διχασμό και ώθησαν στην εθνική καταστροφή το 1922. Οι ήρωες κινούνται ανάμεσα στη Δραπετσώνα –με τους τεκέδες, τα χασισοποτεία και τα περίφημα δημοτικά μπορντέλα των «Βούρλων»– και στην Κηφισιά, σε μια περίοδο που κορυφώνεται με τη «Δίκη των Εξ» και σημαδεύεται από αλλεπάλληλες δικτατορίες. Ύστερα από μια διαδρομή με μεγάλες ανατροπές, αναζητούν την ευτυχία και τη χαμένη τους αθωότητα πίσω στη Λέσβο, στο «Σάρλιτζα Πάλλας»…

 

 

Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης

O Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης-Νάσσαου. Το μυθιστόρημά του Ισμαήλ και Ρόζα (2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο Η Ρόζα της Σμύρνης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του Το βλέμμα της Ήρας (2008), Η λίστα του Χόρχε (2011) και Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης (2017). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του Η διαπλοκή της εξουσίας (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2002) και τα ιστορικά λευκώματα Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα (εκδ. Έφεσος, 2001) και Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του (εκδ. Σιδέρης, 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Café Napolitano (εκδ. Αιολίδα) και το 2015 το Δέκα δευτερόλεπτα (εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Έχει επίσης γράψει μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.