25/10/2019
Ο ΕΟΣ Σάμου, με τα 85 χρόνια συνεταιριστικής οινικής παραγωγής, συμμετείχε για μια ακόμη φορά στην μεγαλύτερη και σημαντικότερη διεθνή έκθεση για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών Anuga, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας.
Η μακρά ιστορία των σαμιακών οίνων και του Συνεταιρισμού της Σάμου, συνώνυμων της ποιότητας και με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, «έσμιξε» με την ιστορική έκθεση Anuga. Ένας αιώνας συμπληρώθηκε για αυτήν τη διεθνή έκθεση, η οποία όχι μόνο έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο αλλά και την αναγνωρισιμότητά της ως παγκόσμια πλατφόρμα παρουσίασης των τελευταίων εξελίξεων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Φέτος, την επισκέφθηκαν πάνω από 170.000 άτομα, από 201 χώρες, για να δουν προϊόντα από 7.500 εταιρίες.
Μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese & Wines» επιχειρείται από τα στελέχη του ΕΟΣ Σάμου μια δυναμική προσέγγιση νέων αγορών, εδραίωση και ανάπτυξη παλαιότερων συνεργασιών, ισχυροποίηση του δικτύου αντιπροσώπευσης στις χώρες-στόχους και αύξηση του μεριδίου των σαμιακών P.D.O. οίνων στην παγκόσμια αγορά. H παρουσία του ΕΟΣ Σάμου στη φετινή Anuga, αποτέλεσε στοιχείο αιχμής για το εξαγωγικό status του σαμιώτικου κρασιού, καθώς χιλιάδες επισκέπτες και επαγγελματίες από το χώρο του οίνου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη μοναδική γεύση και τα αρώματα του Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis και Samos Nectar που έφεραν τον τιμητικό προσδιορισμό «amazing»!
Από το έμψυχο δυναμικό του ΕΟΣΣ, ο διευθυντής πωλήσεων Τίτος Φραντζής, η οινολόγος Ευαγγελία Αργυρού και ο γραμματέας Δ.Σ Νίκος Καραβοκυρός, ταξίδεψαν στην Κολωνία και παρίσταντο στην παρουσίαση των προϊόντων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αλλά και στο συνεδριακό κέντρο της Anuga. Εκεί, διοργανώθηκε με επιτυχία ομιλία παρουσίασης και γευστική δοκιμή των Π.Ο.Π. σαμιώτικων κρασιών ενώπιον διεθνών επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, γευσιγνωστών, sommeliers και masters of wine. Παράλληλα και σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούσαν κύκλους επαφών για την καλύτερη ανάδειξη των πολυβραβευμένων σαμιακών οίνων, δράση που τονίζει το διαρκή στόχο του ΕΟΣ Σάμου για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διεθνή αύξηση των πωλήσεων.
*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του ΕΟΣ Σάμου γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.
Το Προφίλ του Συνεταιρισμού:
Ο Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών-μελών του. Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες.
Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στην γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Ψηλές Κορφές, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου), Μοσχάτο Άσπρο και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.
Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης της εμπορίας και εξαγωγής του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.