Οι πολίτες επανασχεδιάζουν τις γειτονιές και τα πάρκα στον δήμο Νεάπολης - Συκεών – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Οι πολίτες επανασχεδιάζουν τις γειτονιές και τα πάρκα στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

topothesies

21/02/2020


Έως την Τρίτη 3 Μαρτίου η ηλεκτρονική διαβούλευση για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων, για να ακολουθήσουν τα ειδικά εργαστήρια – Αυξημένο ενδιαφέρον για το Δίκτυο Τοποσήμων  

 

Τι συναίσθημα σάς δημιουργεί ο χώρος, και τι θα θέλατε να κάνετε σ’ αυτόν που δεν μπορείτε να κάνετε τώρα, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να διοργανώσετε μια γιορτή, ή να καθίσετε χαλαρά με φίλους;

-Ο συγκεκριμένος δημόσιος χώρος, γειτονιά, πλατεία ή πάρκο, πιστεύετε ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική σας έκφραση; Κι αν επρόκειτο για έναν μεγάλης κλίμακας καμβά ή ένα έργο τέχνης, ποιο χρώμα θα επιλέγατε; Κι αν μπορούσατε να αλλάξετε ή να προσθέσετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες, ηλικίας 13 ετών και πάνω, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση που διενεργεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για τον επανασχεδιασμό συγκεκριμένων δημόσιων χώρων.

 

Η ηλεκτρονική διαβούλευση, που γίνεται μέσω της πλατφόρμας Novoville, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020, με τους συμμετέχοντας σε αυτήν να εντάσσονται στον κατάλογο των υποψηφίων για την επιβράβευσή τους με τρία τάμπλετ. Στη συνέχεια θα διοργανωθούν τρία συμμετοχικά εργαστήρια, ένα σχεδιαστικό (28.3.2020) και δυο κατασκευαστικά (29.3.2020 & 5.4.2020), στα οποία οι πολίτες θα ξεδιπλώσουν τις ιδέες και τις προτάσεις για τον χώρο που επιθυμούν.

 

Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση μπορεί να γίνει:

 

«Πιστοί στις αρχές και στις αξίες της συμμετοχής των δημοτών και πολιτών στα κοινά του δήμου μας, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και διευρύνουμε σταθερά όλο και περισσότερο τον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση, στοιχείο που συνιστά εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Θέλουμε τον πολίτη, ανεξαρτήτου ηλικίας, συνοδοιπόρο και συνεργάτη μας, επιδιώκοντας όλοι μαζί την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ποιοτική βελτίωση των όρων της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αυτό πράττουμε και με τη συγκεκριμένη δράση καλώντας τους πάντες να πάρουν μέρος στην ηλεκτρονική αυτή διαβούλευση, καταθέτοντας ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις», αναφέρουν σε μήνυμά τους ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ψηφιακής Πολιτικής Αντώνης Σαουλίδης.

 

Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική αυτή διαβούλευση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προηγήθηκε η αντίστοιχη για τον κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Χαρών.

 

Δίκτυο Τοποσήμων

Η όλη δράση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος, μέσω του οποίου οι γειτονιές και τα πάρκα γίνονται πλέον υπόθεση των περιοίκων και των χρηστών τους, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης, που ούτως ή άλλως αυτή κατάσταση υφίσταται, αλλά σε επίπεδο σχεδιασμού, αναδιαμόρφωσής τους και διαδραστικής «εκμετάλλευσής» τους!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Δίκτυο Τοποσήμων «The Landmarks Net», το οποίο αποτελεί μία βραβευμένη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το πρόγραμμα Designscapes (Σχεδιασμός Καινοτομίας στο Αστικό Περιβάλλον), που διεξήχθη από την Περιφερειακή Ένωση Κοινοτήτων Τοσκάνης. Σ’ αυτό συμμετέχει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Sixpackstudio, θα υλοποιήσει την πρόταση για την ενίσχυση της ταυτότητας των γειτονιών στις Συκιές με τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση ενός δικτύου τοπόσημων σε υφιστάμενους ανοικτούς χώρους.

Πηγή της έμπνευσης στάθηκε το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες ανοιχτούς χώρους όπως πιθανόν θα ήθελαν αλλά και θα μπορούσαν. Η πρόκληση είναι η αποκάλυψη του κρυμμένου αυτού χωρικού και αντιληπτικού δυναμικού, με έναν… παιχνιδιάρικο τρόπο.

Αρχικά επιλέχθηκαν δέκα περιοχές παρέμβασης και πάρκα σε μια πρώτη πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες τρεις Δημοτικές Ενότητες. Κι αυτά είναι τα εξής: Πάρκο Μεσολογγίου, παρκάκι πλατείας δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, πλατεία Βάρνας, πάρκο Αγίων Θεοδώρων (είσοδος), Πολιτιστική Γειτονιά (Πάρκο Ελπίδος-Τομέας Τειχών), πάρκο Ειρήνης (Αλ. Παπαναστασίου), πάρκο Δαβάκη με Μεσολογγίου (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου), πάρκο Σουλίνη, Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Μπελογιάννη.