30/10/2019
Ο Θεόδωρος Καρυώτης υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την άσκηση οικονομικής και, κατ’ επέκταση, εθνικής πολιτικής, και αφορά κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές.
Ο προσδιορισμός και η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της επιθετικότητας της Τουρκίας, που συνεχίζεται επί δεκαετίες στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην παρούσα ανάλυση, κεντρική θέση διαδραματίζει ο «πόλεμος» με τους χάρτες των διάφορων ΑΟΖ, οι οποίοι υποστηρίζουν στην παρούσα ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ την τεκμηριωμένη παρουσίαση της έννοιας και της ιστορίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που τόσο μας ενδιαφέρει.
ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗΣ – ΑΟΖ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 96 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-484-508-8 · Τιμή: 10,99 €
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την άσκηση οικονομικής και, κατ’ επέκταση, εθνικής πολιτικής, που αφορά κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές. Ο Θεόδωρος Καρυώτης υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας της ΑΟΖ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικά μάλιστα για την Ελλάδα. Ο συγγραφέας κατάφερε να εισαγάγει τη νέα αυτή έννοια στη δημόσια συζήτηση, όπως συμβαίνει και με την παρούσα έκδοση. Δυστυχώς, οι επίμονες προσπάθειες να παροτρύνει τις πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουν δράση, προσπάθειες που ξεκίνησαν επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, στις οποίες συμμετείχαν και πολλοί ακόμη, δεν καρποφόρησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όρισε τη δική της ΑΟΖ ήδη από το 2004, κερδίζοντας «πόντους» στις τρέχουσες διεθνείς έρευνες για υδρογονάνθρακες. Την ίδια πρωτοβουλία προσδιορισμού της εθνικής τους ΑΟΖ έχουν ήδη αναλάβει 138 παράκτια κράτη.
Ο προσδιορισμός και η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της επιθετικότητας της Τουρκίας, που συνεχίζεται επί δεκαετίες στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην παρούσα ανάλυση, κεντρική θέση διαδραματίζει ο «πόλεμος» με τους χάρτες των διάφορων ΑΟΖ, οι οποίοι υποστηρίζουν την τεκμηριωμένη παρουσίαση της έννοιας και της ιστορίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που τόσο μας ενδιαφέρει.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Ο συγγραφέας
Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι οικονομολόγος. Δίδαξε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ (University System of Maryland) και έχει λάβει δύο βραβεία έξοχης διδασκαλίας από το University College. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και σε ένα αμερικανικό πλωτό πανεπιστήμιο (Semester at Sea). Διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πρεσβεία της Ουάσινγκτον και ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982. Είναι ο κατεξοχήν ειδικός στα ζητήματα ΑΟΖ και έχει γράψει άρθρα και βιβλία, στα ελληνικά και τα αγγλικά, για αυτό το θέμα. Ζει στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.