«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σήμερα και αύριο στο Θέατρο Αμαλία – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σήμερα και αύριο στο Θέατρο Αμαλία

didaskalou-sonata-selinofos

23/09/2019


Το ερωτικό αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος» σκηνοθετεί και ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου για δύο βράδια την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη.

Την Δευτέρα 23 η παράσταση θα γίνει στα γαλλικά με την εξαιρετική μετάφραση του Gérard Pierrat και την Τρίτη 24 στα ελληνικά.

sonata-tou-selinofotosΗ Σονάτα του Σεληνόφωτος, από τα πιο αγαπημένα και γνωστά κείμενα του Ρίτσου, είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από ροή παραστάσεων και συμβόλων.

H Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου (1956), η πρωιμότερη από τις μακρές συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης, σημαδεύει με την ιδιότυπη μορφή και ατμόσφαιρά της το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), αλλά και για την ποίησή μας γενικότερα.

Στην αφετηρία της πιο αίθριας εποχής για την προσωπική ζωή και δημιουργία του ποιητή, φαίνεται να ανασύρει από το παρελθόν βιώματα, αγωνίες και συγκινήσεις που δεν ανιχνεύονται στα ποιήματα της προηγούμενης «ηρωικής» δεκαετίας του Ρίτσου.

Στη συνείδηση του ποιητή αντανακλώνται ιδεολογικές ανακατατάξεις. Ο ποιητής νιώθει επιτακτική την ανάγκη να επανατοποθετηθεί απέναντι στον κόσμο, και για να το καταφέρει, καταφεύγει στη διαλεκτική της «υποκριτικής»: σε «προσωπεία» μυθικά ή σε στερεότυπα (ρόλους ας πούμε)· στη φωνή τους σμίγει η αλήθεια του άλλοτε και του τώρα.

 

Συντελεστές:
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Έλσα Τζαβελάκου
Σκηνική επιμέλεια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Μηνάς Αλεξιάδης

 

Ερμηνεύει και σκηνοθετεί η Κατερίνα Διδασκάλου

 

Δε 23/09

Ώρα: 21:00

Θέατρο Αμαλία

Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

 

Τρ 24/09

Ώρα: 21:00

Θέατρο Αμαλία

 

Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
Τιμές Εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)