Η Προκριματική Επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» 2020 – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Η Προκριματική Επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» 2020

OraThess Post Thumb

17/04/2020


Η προκριματική επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» αποτελείται από διακεκριμένους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Παρακαλούμε βρείτε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες.

 

John Hughes– Παραγωγός, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης

Ο John Hughes με την καινοτόμα και ερευνητική ματιά του έχει ολοκληρώσει έργα για κινηματογράφο και τηλεοπτικές εκπομπές. Τα θέματά του αφορούν στην ιστορία της αυστραλιανής εργατικής τάξης, τα δικαιώματα των ιθαγενών και την κριτική θεωρία. Η καριέρα του ως παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης διανύει τέσσερις δεκαετίες με πολλαπλές βραβεύσεις ταινιών και τηλεοπτικών έργων. Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα έργα του έχουν επικεντρωθεί στην ιστορία του Αυστραλιανού ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο. Έχει διατελέσει συντάκτης (SBS Independent 1998-2001) και γράφει για επιστημονικά περιοδικά. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης και εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών το 2017.

 

 

Nurdan Tekeoğlu– Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Ακαδημαϊκός

Η Nurdan Tekeoğlu γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας  του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και αργότερα πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Εκτός από την λαμπρή της σταδιοδρομία σε διάφορες εθνικές και διεθνείς εταιρείες (βλ. επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Metro AG), η καριέρα της ως παραγωγός και σκηνοθέτης απαριθμεί πάνω από 100 προκρίσεις σε διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ με αρκετές βραβεύσεις (βλ. Βραβείο SUSY EY Sustainability-Terra Di Tutti Film Festival, Özgür Film Festival, κ.ά.). Παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο İFA και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης το 2019. Είναι μέλος των EWA, EFA και Seyap. Είναι επίσης ακαδημαϊκός, πλήρους απασχόλησης στο πανεπιστήμιο İstanbul Ticaret.

 

 

Nick Jones– Ακαδημαϊκός, Παραγωγός

Ο Nick Jones είναι Λέκτορας Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του York. Διδάσκει τη θεωρία των κινηματογραφικών ταινιών και τα Διαδραστικά Μέσα και είναι συγγραφέας του Hollywood Action Films and Spatial Theory (2015) και του Spaces Mapped και Monstrous: Digital 3D Cinema και Visual Culture (2020). Ανέλαβε επίσης την παραγωγή στην ταινία μεγάλου μήκους Benny Loves Killing (2012), η οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Όρεγκον.

 

Τάσος Γιαπουτζής– Σκηνοθέτης

Ο Τάσος Γιαπουτζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα, ενώ τώρα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως κινηματογραφιστής και καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Το 2017 του απονεμήθηκε υποτροφία από το University of York για να πραγματοποιήσει τις διδακτορικές του σπουδές στον κινηματογράφο. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά το κόσμο. Στο παρελθόν, έχει δουλέψει στην διανομή και τις πωλήσεις του τμήματος ταινιών μεγάλου μήκους της Red Bull Media House στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η εκπαίδευσή του σαν σκηνοθέτης περιλαμβάνει συμμετοχές στα Go Short Talent Campus στο Ναϊμέχεν, Talent Development Campus στο Κορκ και Reykjavik Talent Lab στην Ισλανδία.

 

 

David Green– Ακαδημαϊκός, Παραγωγός

Ο David Green εργάζεται ως Υπεύθυνος Προγράμματος στα Μέσα και την Ερμηνεία στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire. Με μεγάλη επιτυχία διετέλεσε επιβλέποντας καθηγητής στο Μεταπτυχιακό κύκλο με ειδίκευση στο Ντοκιμαντέρ, αναλαμβάνοντας την παραγωγή σε μια μεγάλη γκάμα βραβευμένων ταινιών με τους φοιτητές του. Εργάστηκε πάνω από 10 χρόνια στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου και συντονίζει το εγχείρημα «48 hour Berlin film project». Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία αρκετών ταινιών, ενδεικτικά “Vietnam Nothing More Precious” και “Lithuania: Film after the Wall”. Έχει διδάξει την παραγωγή ντοκιμαντέρ στην Αγγλία, την Ευρώπη και την Ασία. Αυτό το διάστημα, ασχολείται με το εγχείρημα της παραγωγής ντοκιμαντέρ εν μέσω αποκλεισμού, μαζί με τους φοιτητές του.

 

 

Νίκος Πλατύραχος– Συνθέτης

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών και συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Ηλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας. Έχει γράψει μουσική για πάνω από 25 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Mάνο Xατζιδάκι, τον Mίκη Θεοδωράκη, την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ και την Καμεράτα. Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα. Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Hρώδειο, το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών και αλλού. Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CD’s στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Jean Louis Gonterre- Σκηνοθέτης

Ο Jean Louis Gonterre ασχολήθηκε αρχικά με τη φωτογραφία και στη συνέχεια με τη δημοσιογραφία για τις ΜΚΟ στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ινδία. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία, γκαλερί και κέντρα τέχνης στη Γαλλία και το εξωτερικό. Από το 2012, ασχολείται με τα ντοκιμαντέρ: κυρίως με τα πορτρέτα καλλιτεχνών ή κοινωνικά θέματα. Ως σκηνοθέτης, αντιμετωπίζει τις ταινίες του ως πολιτικές πράξεις, ως αμφισβήτηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Η τελευταία του ταινία «Ένα χωριό στον άνεμο» είναι ένα πορτρέτο ενός μικρού γαλλικού χωριού. Το ντοκιμαντέρ αυτό προκρίθηκε και συμμετείχε σε 18 κινηματογραφικά Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Καννών 2019.

 

 

Νίκος Γραικός- Ακαδημαϊκός

Ο Νίκος Γραικός γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Γαλλία από το 1984. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φιλολογία) και τις σπουδές του στο Παρίσι (Γλώσσα). Ασχολείται με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας στη Γαλλία και την Ελλάδα. Διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις τεχνικές θεάτρου, τη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και υπεύθυνος της Πολιτιστικής Επιτροπής για πολλά χρόνια. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Phonie-Graphie για την προώθηση της νεοελληνικής στη Γαλλία, διετέλεσε συντονιστής πολιτισμού και εκπαίδευσης για 25 χρόνια. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις.

 

 

Ruggero Calich– Σύμβουλος Ντοκιμαντέρ

Ο Ruggero Calich γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι ελληνικής και ιταλικής καταγωγής. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Αγγλική Φιλολογία). Ξεκίνησε να εργάζεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως διερμηνέας για τα μέλη της κριτικής επιτροπής και λίγο αργότερα ανέλαβε την γενική επιμέλεια του καταλόγου του Φεστιβάλ. Σήμερα παραμένει συντονιστής και σύμβουλός του. Αρθρογραφεί για τον κινηματογράφο και ειδικά για το ντοκιμαντέρ από το 2010 σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπως την Agos. Είναι σύμβουλος για τις «Ημέρες Ντοκιμαντέρ» και τις «Ημέρες Ντοκιμαντέρ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι επιμελητής του Art.Mov Minifest της γκαλερί τέχνης Trieste Contemporanea σε συνεργασία με την Virginia Dordei.

 

 

Paul Raymond– Δημοσιογράφος

Ο Paul Raymond είναι δημοσιογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε ιστορία της Αραβικής και της Μέσης Ανατολής στο Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Φεζ του Μαρόκου και έχει εργαστεί για τρία χρόνια σε ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για θέματα που αφορούν τη Συρία. Έχει αναφέρει από το Μαλί, το Μαρόκο, το Λίβανο και την Κύπρο, όπου πλέον κατοικεί. Σήμερα είναι συντάκτης ειδήσεων για την Agence France-Presse και πραγματοποιεί μεταφράσεις για ομάδες προβληματισμού(think tank) και ΜΚΟ.

 

 

Ζέλια Μητσάκου- Σταύρου– Δημοσιογράφος

Η Ζέλια Μητσάκου- Σταύρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τα εκπαιδευτήρια «Μίνα Αηδονοπούλου» και κατέχει Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και Δίπλωμα Άριστης γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree College. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως βοηθός στο γραφείο του συγγραφέα και ευρωβουλευτή Σπύρου Πλασκοβίτη και ως μεταφράστρια στο ΑΘΗΝΑ 82 κατά την διάρκεια του XIII Πανευρωπαϊκού Αθλητικού Πρωταθλήματος. Εργάστηκε επί τριάντα χρόνια στην ΕΡΤ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας ως παραγωγός εκπομπών και στην διοικητική θέση της Προϊσταμένης των Μουσικών Παραγωγών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέχρι το 2013.

 

 

Γιώργος Μαντάς -Σκηνοθέτης

Ο Γιώργος Μαντάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία στο τμήμα Film Studies του New York College και έχει εργαστεί σε κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Προς το παρόν, ασχολείται επαγγελματικά με το μοντάζ ντοκιμαντέρ. Ειδικεύεται στον τομέα του ιστορικού ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε αρκετά κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

 

 

Τίνα Γιωτοπούλου– Ηθοποιός, Στιχουργός, Ηθοποιός μεταγλωττίσεων

Η Τίνα Γιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής τού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Suzuki Method & Viewpoints Technique στο SITI Company Conservatory της Anne Bogart στη Νέα Υόρκη και Θεωρία Μουσικής και Κλασικό Τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 2001 συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κ.ά. ενώ το διάστημα 2011- 2014 συνεργάστηκε στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων, με το Between the Seas Festival, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Νέα Υόρκης και με πληθώρα καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Οι στίχοι της για τραγούδια έχουν συμπεριληφθεί σε μουσικά CD’s, σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Κάνει μεταγλωττίσεις. Διασκεύασε θεατρικά το παραμύθι “Ο Ραφτάκος των Λέξεων” του Α. Παπαθεοδούλου (2019).