«Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

«Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

I-GINAIKA-THS-ZAKUTHOS

27/09/2019


«Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» το πεζό αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού θα φιλοξενηθεί από το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη για τέσσερις παραστάσεις από την Πέμπτη 26 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη.

Η κακία και η σκληρή συμπεριφορά που αντιμετώπισαν οι Μεσσολογγίτισσες όταν αναζήτησαν βοήθεια από τους ντόπιους αριστοκράτες, στην πόλη της Ζακύνθου είναι το κύριο θέμα του έργου.

Είναι το ένα από τα δύο πεζά κείμενα που μας άφησε ο μεγάλος ποιητής, το οποίο αν και θεωρείται ημιτελές,μέσα από τη σάτιρα που χρησιμοποιεί δείχνει το μεγαλείο του και ως πεζογράφος.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος, ένα πολιτικό Gothic;
Αν η πτώση του Μεσολογγίου σήμανε τους τίτλους τέλους της Επανάστασης του ’21, Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος του Σολωμού αποτελεί τον δραματικό επίλογο του Διθύραμβου – Ύμνου εις την Ελευθερία.

Προηγήθηκε το 1816 η δημοσίευση ενός λίβελου στα λατινικά του Ugo Foscolo εναντίον της ιταλικής κυρίως, διανόησης της ναπολεόντειας εποχής (που έστρωσε το έδαφος για την νέα τάξη πραγμάτων μετά τη συνθήκη της Βιέννης). Ο Σολωμός εγνώριζε το σύγγραμα.

Μεταξύ πολιτικής αλληγορίας και χολερικής σάτιρας Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος, ως κείμενο ναρκοθετεί την όποια απόπειρα προσέγγισής του με τα κοινόχρηστα πλέον σπέσιαλ εφέ των (ανα)παραστασιακών τεχνών. Προσπαθήσαμε να τα αποφύγουμε, όσο μας επιτρέπει βέβαια ο θαυμασμός και η φιλοδοξία.»

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σπύρος Βραχωρίτης
Σκηνική επιμέλεια-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Ερμηνεύουν: Χριστιάνα Καραμανίδου, Ευάγγελος Χρήστου

Info

Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Θεατρική Παράσταση: «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος»
Πέμπτη 26 έως και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21:00

Εισιτήρια:

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 13€ – Μειωμένο: 10€