Ετήσια Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Τμήματος 601 της ΑΧΕΠΑ – Κωνσταντινούπολη – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Ετήσια Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Τμήματος 601 της ΑΧΕΠΑ – Κωνσταντινούπολη

THIMA-601-AXEPA

10/02/2020


Με μεγάλη επιτυχία και σε εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ετήσια Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Τμήματος 601 της ΑΧΕΠΑ– Κωνσταντινούπολη παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμικών φορέων της επιχειρηματικότητας, των επιστημών και των γραμμάτων την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο THE MET. Στη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης εκτός από την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας βραβεύτηκαν και κάποια πρόσωπα και φορείς για την κοινωνική προσφορά και το φιλανθρωπικό έργο τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα δοθούν για την ενίσχυση της λειτουργίας και του έργου της Μεγάλης του Γένους Σχολής, στην Κωνσταντινούπολη.

 

THIMA-601-AXEPA

Ο πρόεδρος του Τμήματος 601 της ΑΧΕΠΑ – Κωνσταντινούπολη, Δ. Σαμαράς στο κέντρο και οι βραβευθέντες εκατέρωθεν

 

Ο πρόεδρος του Τμήματος 601 της ΑΧΕΠΑ – Κωνσταντινούπολη, Δημήτρης Σαμαράς κατά την εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε: «Είναι μεγάλη η τιμή για μένα προσωπικά, που ως πρόεδρος του τμήματος  ΑΧΕΠΑ 601 Κωνσταντινούπολης, σας υποδέχομαι μαζί με τα εκλεκτά μέλη του τμήματος μας, στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση  του τμήματος μας, επ’ ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου και της κοπής της βασιλόπιτας του Τμήματος. Η ιστορική σχέση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο –κοιτίδα της Ορθοδοξίας-  ο ελληνισμός της Πόλης και η διασύνδεση της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης, ήταν οι έννοιες που μας ενέπνευσαν και γέννησαν την ανάγκη να  συγκροτήσουμε το τμήμα μας 601 της ΑΧΕΠΑ – Κωνσταντινούπολης. Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια πριν από περίπου δύο χρόνια, η δημιουργία ενός τμήματος της ΑΧΕΠΑ με αναφορά στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούσε ένα όραμα που φάνταζε δύσκολο. Όμως με την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Αγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του Ύπατου Συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ από την Αμερική, και της ηγεσίας του ύπατου συμβουλίου, και κυρίως με την άοκνη προσπάθεια όλων των μελών – αδελφών του Τμήματος, είμαστε περήφανοι σήμερα γιατί το όραμά μας αυτό αποτελεί μία εδραιωμένη πραγματικότητα».

 

THIMA-601-AXEPA

Από αριστέρα προς δεξιά ο κ. Ν. Πέντζος και ο κ.Δ.Σαμαράς

Ο ίδιος αναφερόμενος στους στόχους, τις αρχές και τις αξίες της ΑΧΕΠΑ διευκρίνισε: «Στηριζόμαστε στις αρχές, του ελληνισμού, οι οποίες και αποτελούν τη βάση του πολιτισμού μας. Είναι οι ίδιες αξίες που έχουν φθάσει μέχρι και εμάς και αποτελούν το θεμέλιο των δυτικών δημοκρατικών πολιτισμών. Για εμάς στην ΑΧΕΠΑ υπάρχουν οκτώ βασικά ιδεώδη που συνιστούν αυτό το σύστημα των αξιών, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο ελληνισμός. Οκτώ ήταν οι Έλληνες μετανάστες που ίδρυσαν την ΑΧΕΠΑ. Οκτώ και τα βασικά ιδεώδη που συνιστούν το σύστημα αξιών της ΑΧΕΠΑ και μπορούμε να τα καλούμε  ως το οκτάγωνο του Ελληνισμού.Οι αξίες αυτές είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η ανωτερότητα της λογικής (η αλήθεια βρίσκεται μέσω της λογικής), η προαγωγή του ελεύθερου πνεύματος (μόνο το ελεύθερο πνεύμα μέσω της λογικής μπορεί να ανακαλύψει την αλήθεια), η αναζήτηση της αριστείας και της  τελειότητας (μέσω της τελειότητας όλοι οδηγούνται στις ανώτατες κλίμακες των προσδοκιών τους), η εκτίμηση για το ωραίο (το οποίο μας περικλείει και το οποίο μπορούμε και δημιουργούμε), η αγάπη για τη ζωή (Οι Έλληνες εξέφραζαν χαρά για τη ζωή και είχαν μια αισιόδοξη προσέγγιση προς αυτήν), το πάθος μας για την ελευθερία (το ελεύθερο άτομο και ο ελεύθερος λαός , μπορούν και απεγκλωβίζουν ενέργεια για πρόοδο, γιατί η ελευθερία είναι βασική προϋπόθεση της προόδου και της δημιουργίας), ο σεβασμός του ατόμου και των ατομικών του δικαιωμάτων που ήταν μια επαναστατική ιδέα και δημιούργησε τη δημοκρατία».

 

THIMA-601-AXEPA

Ο επικεφαλής των AHEPA Καναδά, Χρήστος Αργυρίου με τον πρόεδρο του Τμήματος 601 της AHEPA- Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε, ακόμα, ότι «αρχικός σκοπός της οργάνωσής των AHEPA ήταν να αλληλοβοηθούνται οι Έλληνες της Αμερικής, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα. Στη συνέχεια όμως, οι AHEPA βοήθησαν πολύ και τη μητέρα πατρίδα πάντα στο πνεύμα της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και βλέποντας τις καταστάσεις που επικρατούν, θεωρώ ότι οι Έλληνες της διασποράς είναι ενωμένοι, και ότι   πλέον χρειαζόμαστε   εδώ στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε πυλώνες σύσφιξης των σχέσεων μας, ή μάλλον μαθήματα για να θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε της αξία των δεσμών, που μπορούν να μας συνδέσουν, γιατί εμείς δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα προβάλλουμε μόνο όσα μας χωρίζουν. Συγκεκριμένα, διαβρώθηκαν οι θεμελιώδεις αξίες της Ελληνικής κοινωνίας. Καταβαραθρώθηκαν οι θεσμοί και λοιδορήθηκαν οι παραδόσεις μας. Χάθηκε το μέτρο. Ξεχάστηκε η σύνεση. Εξαφανίστηκε το ελληνικό φιλότιμο. Χάσαμε τον αλληλοσεβασμό μας. Συγχρόνως, επικράτησε η ιδέα του ατομισμού σε όλα τα επίπεδα».

 

Όσον αφορά στις μελλοντικές τους δράσεις ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Οι δράσεις του τμήματός μας, όπως προανέφερα, έχουν ως στόχο, την αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία, τη διατήρηση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, τη συντήρηση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και τη στήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα μας  601 Κωνσταντινούπολη, έχει προγραμματίσει το επόμενο χρονικό διάστημα τη διενέργεια επιστημονικής ημερίδας για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας. Και ας μην ξεχνάμε ότι εάν θέλουμε να πάμε μακριά, πρέπει να πάμε όλοι μαζί και όχι ο κάθε ένας χωριστά. Σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε όλους  συνοδοιπόρους».

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα οι βραβεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν η Αυτού Θεοτάτη  Αγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Πατριαρχική του Μεγάλου του Γένους Σχολή (το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης) στο πρόσωπο του διευθυντή της, κ. Δημήτρη Ζώτου και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στο πρόσωπο του προέδρου του, κ. Νίκου Πέντζου. Βραβείο, επίσης για την προσφορά και το έργο τους παρέλαβαν η Κατερίνα Σγουρή – Καλιότζη για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας αίματος, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης  Κωνσταντινίδη και ο αντιπρόεδρος της Πρότυπης Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Embryolab ΑΕ, κ. Ηλίας Βασιλειάδης.

Μεταξύ των 400 και πλέον καλεσμένων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και Πάρις Μπίλλιας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, πρόεδροι επιμελητηρίων, επιχειρηματικών συνδέσμων και δημοσίων και κοινωφελών οργανισμών και πρόεδροι τμημάτων ΑΧΕΠΑ ανά την Ελλάδα.