Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Ελπίδα Μηναδάκη: «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας» έρχεται σε Δράμα και Θεσσαλονίκη!

OraThess Post Thumb

20/12/2018


Η Ελπίδα Μηναδάκη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, φέτος έκανε ένα βήμα παραπάνω μεταφέροντας «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, στην παιδική θεατρική σκηνή της Αθήνας. Με την ευαισθησία που διακατέχει τον αληθινό καλλιτέχνη, με κέρδισε η παιδικότητά της που αγγίζει και τις ψυχές των παιδιών μέσα από τα βιβλία και την παράστασή της. Με κέρδισε ακόμα περισσότερο, όταν πρώτη συνέβαλε στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν βιβλία για τους σκοπούς της “Library4all” βάζοντας δικά της βιβλία  στο bookspot στο φουαγιέ του θεάτρου Εργοτάξιον.

elpida-minadakiΗ Ελπίδα Μηναδάκη με το βιβλίο της «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας» θα βρεθούν στην  Ονειρούπολη» της Δράμας, στις 21 Δεκεμβρίου και από εκεί στη Θεσσαλονίκη, στις 22/12 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορέστου, ενώ τον προσεχή Μάιο σχεδιάζει να ανεβάσει και τη θεατρική διασκευή του βιβλίου «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας», που παίζεται ήδη με επιτυχία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

 

Τι θα γίνει στην Ονειρούπολη της Δράμας;

Με τιμάει ιδιαίτερα το γεγονός ότι με κάλεσαν να συμμετέχω σε έναν υπέροχο θεσμό, όπως αυτός της Ονειρούπολης στη Δράμα. Χρόνια ήθελα να πάω κατ’ αρχάς ως επισκέπτρια και χαίρομαι που ήρθε η στιγμή να βρεθώ αλλά και να συμμετέχω ουσιαστικά στο πιο φανταστικό χωριό των Χριστουγέννων. Εκεί που μεγάλοι και μικροί ζούνε πραγματικά σε εορταστικούς ρυθμούς. Θα βρίσκομαι Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου πρωί στην Ονειρούπολη, όπου θα αφηγηθώ στα παιδιά «Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας». Από Μάη, προγραμματίζουμε και μια σειρά παραστάσεων του συγκεκριμένου βιβλίου, το οποίο όπως γνωρίζετε έχει ανέβει σε θεατρική σκηνή στην Αθήνα και η Δράμα θα είναι ένας από τους βασικούς σταθμούς μας.

 

Θα βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη στις 22 και στις 23 Δεκεμβρίου. Είναι στα άμεσα σχέδιά σου να παρουσιάσεις τη θεατρική διασκευή του βιβλίου σου «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας» στη Θεσσαλονίκη;

Θεσσαλονίκη θα είμαι Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορέστου για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και να παίξουμε μαζί με τα παιδιά. Και στη Θεσσαλονίκη η παράσταση «Το Ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας» θα ανέβει κάπου κοντά στον Μάη ή Ιούνιο. Ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι είναι μια διαδραστική παράσταση που τα παιδιά έχουν αγαπήσει πολύ καθώς αναφέρεται στον πίνακα «Η Γέννηση της Αφροδίτης». Έτσι τα παιδιά, μέσα από τους μοναδικούς ήρωες του έργου μαθαίνουν να αγαπούν την τέχνη, αλλά και τη μυθολογία μαζί με τη θεά Αφροδίτη και μια Κόκκινη Ομπρέλα!

 

 

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το δυνατό σημείο της παράστασης. Γιατί την «αγκάλιασαν» με τόση θέρμη μικροί και μεγάλοι;

Εκτός του ότι είναι μια συμμετοχική παράσταση, κάτι που πάντα τα παιδιά απολαμβάνουν, οι ήρωες όπως η Κόκκινη Ομπρέλα και η θεά Αφροδίτη είναι πολύ ενδιαφέροντες, αστείοι, σπιρτόζικοι και κερδίζουν τα παιδιά, εισάγοντάς τους στον υπέροχο κόσμο της τέχνης με χιούμορ και χωρίς διδακτισμό. Τα σκηνικά επίσης παραπέμπουν σε σκηνικό Μουσείου κι αυτό ζωντανεύει, αλλά και ενθουσιάζει τα παιδιά που πάντα μετά την παράσταση τρελαίνονται να ανεβαίνουν στη σκηνή και να φωτογραφίζονται μπροστά από τους πίνακες και μαζί με τους ήρωες. Τα τραγούδια και ο χορός επίσης προσθέτουν πάντα στην χαρούμενη διάθεση ειδικά μιας παιδικής παράστασης και η Μάνια Βλαχογιάννη με την Ρένα Τσουρή -οι πρωταγωνίστριες της παράστασης- τα υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Είναι sold out οι παραστάσεις; Πόσο «δύσκολο» είναι το παιδικό θέατρο, δεδομένου ότι τα παιδιά είναι πιο αυστηροί κριτές;

elpida-minadakiΠάμε πολύ καλά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε τα παιδιά να περνάνε καλά κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Φυσικά είναι πολύ δύσκολοι κριτές, αφού πια έχουν άπειρα ερεθίσματα και δεν ικανοποιούνται εύκολα. Εμείς είχαμε ελάχιστα, οι παραστάσεις ήταν λίγες και κάναμε σαν τρελά για να πάμε να δούμε παιδική παράσταση. Τώρα τα παιδιά βλέπουν πολλά, τους δίνονται πολλά, πότε καλά, πότε πρόχειρα, οπότε είναι ευθύνη τόσο των γονέων και των εκπαιδευτικών όσο και όλων όσων ασχολούμαστε με παιδικό θέατρο να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Και φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο το έργο όλων γιατί θέλει αρκετό ψάξιμο για να ξεχωρίσεις τις καλές παραστάσεις πια. Δεν φτάνουν οι ευκολίες που κάποιοι χρησιμοποιούν για να εντυπωσιάσουν και μόνο. Ευτυχώς, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι πια πολύ εκπαιδευμένοι και τα αντιλαμβάνονται γρήγορα.

 

 

Πόσο κοντά έχεις έρθει με τα παιδιά μέσα από τα παιδικά βιβλία που γράφεις και τώρα με την παράσταση;

Απλά τώρα βλέπω λίγο πιο άμεσα τις αντιδράσεις τους. Ανεβαίνουν στη σκηνή, αντιδρούν, γελάνε, συμμετέχουν, καθοδηγούν την «Κόκκινη Ομπρέλα», ταυτίζονται και όλα αυτά είναι πολύτιμα. Επίσης ότι σκέφτονται το λένε κι αυτό βοηθάει πάντα στο να βελτιώνεσαι.

 

 

Στο bookspot του Library4all που «στήθηκε» στο φουαγιέ του Εργοτάξιον όπου παίζεται η θεατρική σου παράσταση, προκειμένου να συγκεντρωθούν βιβλία για τις βιβλιοθήκες σχολείων σε όλη την Ελλάδα, ήσουν η πρώτη που έβαλες τα βιβλία σου. Πιστεύεις στον εθελοντισμό, στην προσφορά;

Ναι πιστεύω πάρα πολύ στην προσφορά με κάθε τρόπο. Αν ο καθένας δεν προσφέρει εθελοντικά από την θέση που βρίσκεται, τότε τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Και με ενοχλεί πολύ όταν ακούω πολλούς να παραπονιούνται για την κοινωνία και άλλα παρόμοια σχόλια, ενώ οι ίδιοι παραμένουν αδιάφοροι σε ό,τι συμβαίνει δίπλα τους. Η δράση είναι η καλύτερη αντίδραση. Να βοηθάμε, να κάνουμε κάτι που θα έχει συνολικό αντίκτυπο, θα επηρεάσει θετικά τον δίπλα, τον απέναντι και πάνω απ’ όλα, το ‘μέσα’ μας. Αυτό που πρέπει πάντα να το κρατάμε ζωντανό και σε αφύπνιση. Το Library 4all σε συνεργασία με τον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο και την καταπληκτική ιδέα σου Ελευθερία, είναι μια υπέροχη κίνηση για να συγκεντρωθούν βιβλία σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά σε μέρη που τα βιβλία είναι ελάχιστα και οι οικονομικές δυνατότητες πενιχρές. Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο θα ταξιδέψει στις βιβλιοθήκες ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, αρκεί να πάρουμε την πρωτοβουλία και να στηρίξουμε. Τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, όπως είπαμε.

 

 

Η συγγραφέας και εκδότρια Tuula Pere της wickwick από την Φιλανδία, έστειλε μια κούτα βιβλία της, στα αγγλικά, προκειμένου να συνεισφέρει σ’ αυτόν το σκοπό. Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η ευαισθησία ή είμαστε λίγο αδιάφοροι και τα περιμένουμε όλα έτοιμα. Στη συνέντευξή της μου έλεγε, ότι στην Φιλανδία εκτός από τον άρτιο κρατικό μηχανισμό και τις σχολικές βιβλιοθήκες που διοχετεύουν βιβλία στα σχολεία, συμμετέχει ενεργά και η κοινότητα. Στην Ελλάδα γιατί δεν λειτουργεί έστω η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των συλλόγων, της προσωπικής προσφοράς;

Υπάρχουν σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες και κοινότητες που είναι πάρα πολύ ενεργές και διαθέτουν τεράστιο και σημαντικό κοινωνικό έργο. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, χρειάζεται ακόμα δουλειά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ναι, θα έλεγα ότι επικρατεί αρκετή αδιαφορία και καθόλου συσπείρωση για το κοινό καλό. Οι ανταγωνισμοί και η επιδίωξη προώθησης προσωπικών συμφερόντων είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα μας. Κι είναι κρίμα γιατί έχουμε απίστευτους, ταλαντούχους και χαρισματικούς ανθρώπους, καταπληκτική κουλτούρα και βάθος, αλλά χωρίς ομαδική στήριξη, τα πράγματα πάντα θα πηγαίνουν μέχρι ενός σημείου. Ή θα συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωπικές και ατομικές πρωτοβουλίες!

 

 

Πότε περιμένουμε το καινούριο σου βιβλίο;

Μέσα στον Γενάρη θα εκδοθεί το νέο μου βιβλίο «Η Μπαλαρίνα που δε Χόρευε» από τις εκδόσεις Φιλύρα. Αφορά σε ένα κοριτσάκι που ήθελε να γίνει μπαλαρίνα, αλλά ένα μικρό στραβοπάτημα ανατρέπει τα σχέδιά της. Το βιβλίο αναφέρεται στη δύναμη της θέλησης και με αφορμή μια ζωγραφιά του Ντεγκά, το κορίτσι τον… γνωρίζει στον ύπνο της και ταξιδεύει μαζί του στο Παρίσι του ’30. Έτσι τα παιδιά για άλλη μια φορά έρχονται σε επαφή με την τέχνη κι έναν ακόμα ιδιαίτερο ζωγράφο, αλλά και αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να επιμένουμε στα όνειρά μας, όσες αναποδιές κι αν προκύψουν στην πορεία.

 

  

Ποιο είναι το μήνυμα σου για τα φετινά Χριστούγεννα;

Να αφήσουμε να μας κυριεύσει… το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Ψυχή τε και σώματι!

 


eleutheria kambouroglouΣυνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου