Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Εκδήλωση Γενικού Επιτελείου Στρατού & ΑΚΟΣ στη Θεσσαλονίκη

OraThess Post Thumb

07/12/2018


AKOS

Από αριστερά ο ηθοποιός Στάθης Μαντζώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και η δημοσιογράφος Θεοδώρα Αυγέρη.

Η ατμόσφαιρα ασφάλειας και αποδοχής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή θεραπευτική διαδικασία, επισήμαναν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στη  Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

AKOS

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Ελένη Ντελιοπούλου

 

 

Με όχημα την Τέχνη, ΓΕΣ  και ΑΚΟΣ έφεραν κοντά ογκολογικούς ασθενείς, αποθεραπευμένους από τον καρκίνο και  τους θεραπευτές τους. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ιστορίες ψυχής, ρόλοι ζωής» και στο πλαίσιό της γιατροί και αποθεραπευμένοι μίλησαν για το πώς βιώνουν την περιπέτειά τους με τον καρκίνο.

AKOS

Ο ηθοποιός Σήφης Πολυζωίδης και η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη

 

 

AKOS

Από αριστερά Δρ. Χάρης Καρανικιώτης, Ελένη Ντελιοπούλου, Δρ. Δέσποινα Κατσώχη Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Μαρία Κοκορότσκου

Φωτογραφικές «ιστορίες ψυχής»  αφηγήθηκαν γιατροί/ερασιτέχνες φωτογράφοι μέσα από τα έργα τους, έργα τα οποία  μιλούν για τη ζωή και την κατά μέτωπο μάχη με τον καρκίνο και πλαισίωσαν αντίστοιχα σκίτσα ογκολογικών ασθενών και αποθεραπευμένων, τα οποία εκτέθηκαν σε αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις κοινές δράσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΑΚΟΣ: θεραπεία σώματος και ψυχής» που προβλέπει Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν, καθώς το ΥΠΕΘΑ, έχει ανακηρύξει τον 2018 ως Έτος Μέριμνας για το Προσωπικό.

AKOS

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη πλαισιωμένη από τον ηθοποιό Στάθη Μαντζώρο και τον αντιπρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Σπύρο Γκούβαλη

Άκος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία. H ΑΚΟΣ αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφετέρου στηρίζει τους αποθεραπευμένους αλλά και τους ογκολογικούς ασθενείς με σειρά δράσεων. Στη συνοδοιπορία της με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το επιστημονικό της δυναμικό (ογκολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α) προσφέρει τις υπηρεσίες του στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για την από κοινού διενέργεια επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και συνεδρίων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος- ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη τόνισε: «Καθημερινά διαπιστώνω ότι είναι πολύ δύσκολο για τον ασθενή να εκφράσει αβίαστα τα θέλω και τις ανησυχίες του, γιατί αφενός δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και αφετέρου ακόμη και σήμερα, νοιώθει ότι δεν έχει την νομιμοποίηση να αποτελεί μέλος ενός ισότιμου διαλόγου, αν και το θέμα τον αφορά άμεσα. Η ασθένειά του, τον κάνει να νοιώθει φοβισμένος, ανήμπορος και ευάλωτος. Εμείς οι γιατροί οφείλουμε να ανατρέψουμε αυτήν την συνθήκη και να κάνουμε τον ασθενή να αισθανθεί άνετα προκειμένου να συνεργασθεί μαζί μας για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από το να ανακτήσει την υγεία του. Μέσα από τα έργα που εκθέτουμε- με αγάπη αλλά και ευγνωμοσύνη γιατί μάς τα εμπιστεύθηκαν-  γινόμαστε κοινωνοί  του συναισθηματικού κόσμου των ογκολογικών ασθενών αλλά και των αποθεραπευμένων».

Στη συλλογή, ταξινόμηση και την εν δυνάμει ερμηνεία των εικόνων, συνέβαλε η συνεργάτιδά της ΑΚΟΣ, κλινική ψυχολόγος Ελένη Ταρναρά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η βραβευμένη φωτογράφος Μάρω Κουρή.

AKOS

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, η  Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» στη Θεσσαλονίκη Κυριακή Δερεκενάρη και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το λόγο πήραν η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου Ελένη Ντελιοπούλου,  η αποθεραπευμένη και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Μαρία Κοκορότσκου ενώ την επιστημονική κοινότητα εκπροσώπησαν με την παρουσία και το λόγο τους οι Παθολόγοι- Ογκολόγοι Δρ. Χάρης Καρανικιώτης και Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Θεοδώρα Αυγέρη. Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων που αναδεικνύουν την αξία του αγώνα για τα ιδανικά σου (αποσπάσματα από Πάουλο Κοέλιο και την «Ασκητική» του Νίκου Καζανζάκη) διάβασαν οι ηθοποιοί Στάθης Μαντζώρος και Ιωσήφ Πολυζωίδης.  

Όταν η Τέχνη θεραπεύει, η θεραπεία γίνεται Τέχνη!