18/11/2019
Η Διεθνής Εκδήλωση “Ευρώπη – Μία ανοιχτή κοινωνία” είναι μία από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού έργου “Open European Societies” και είναι αφιερωμένη στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολυπολιτισμικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης καθώς επίσης και στην εξάλειψη της ρητορικής μίσους.
Το ”Open European Societies” είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο στο πλαίσιο του οποίου συνεργάζονται 12 φορείς από 8 διαφορετικές χώρες με στόχο να συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, στην αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού τους, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του λεκτικού μίσους (Hate Speech).
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Διεθνής Εκδήλωση “Open European Societies”
“Ευρώπη – Μία Ανοιχτή Κοινωνία”
23 Νοεμβρίου 2019, 5 μ.μ.
Αποθήκη Δ, Λιμάνι
Είσοδος Ελεύθερη
Διοργάνωση:
AddArt, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) – Διοργανωτής
Jugend- & Kulturprojekt e.V. , Δρέσδη (Γερμανία) – Συντονιστής έργου
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχουν σχεδιαστεί οι εξής δράσεις:
– Αντιπροπαγάνδα, αξιοποιώντας ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η διεξαγωγή εκστρατειών και η καταγραφή προσωπικών ιστοριών μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στις χώρες όπου υλοποιείται το έργο, οι οποίες δίνουν μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη και εικόνα των καταστάσεων που ζουν ή έζησαν, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη των στερεοτύπων.
– Μελέτη της ιστορίας του μεταναστευτικού, προσφυγικού και διασπορικού φαινομένου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, συντελώντας στην καλύτερη κατανόηση της περιπλοκότητας των αιτιών, των χαρακτηριστικών και των συνεπειών των πληθυσμιακών μετακινήσεων.
– Υλοποίηση εργαστηρίων, διεθνών συναντήσεων και εκδηλώσεων στη Δρέσδη, στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή πολιτών των τοπικών κοινωνιών, ανθρώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες και εκπροσώπων από τους 12 συνεργαζόμενους φορείς του έργου, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης.
To έργο και η διεθνής εκδήλωση χρηματοδοτούνται μέσα από το Πρόγραμμα “Ευρώπη για τους Πολίτες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόγραμμα:
17.00: Έναρξη – Χαιρετισμοί Σύντομη παρουσίαση του έργου ”Open European Societies” από την συντονίστρια του έργου, Μυρτώ- Έλενα Περτσινίδη.
17.30: Divarco live Gypsy Jazz μουσική από τους βιολονίστες Στέργιο Λούστα και Chris Cosides.
Το σχήμα βασίζεται στην ιδέα ότι δυο βιολιά είναι ικανά να μεταδώσουν οποιοδήποτε μουσικό μήνυμα. Αντλώντας μουσικές ιδέες και τεχνικές από ετερόκλητα μουσικά ιδιώματα , οι Divarco επιθυμούν να ερμηνεύσουν και να πειραματιστούν από τη μουσική της swing του΄30 και τη σύγχρονη jazz έως την folk και την bluegrass.
18.30: “The Others”, έκθεση φωτογραφίας της βραβευμένης φωτογράφου και σκηνοθέτιδος Nopi Ranti με θέμα την διαφορετικότητα. “1000 words against Hate Speech”, έκθεση εικονογράφησης από την AddArt.
– The Others
<< Έχοντας δουλέψει με πολύ σπουδαίους ανθρώπους στην ζωή μου, κρατώ μέσα μου πάντα μια ιστορία που με καθόρισε σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη, μια ιστορία που μου δίδαξε ο μεγάλος καλλιτέχνης Sotigui Kouyaté, όταν δουλέψαμε μαζί στον κύκλο του Peter Brook:
“Μια μέρα οι σοφοί αναρωτήθηκαν τι μπορεί να είναι χειρότερο στη ζωή. Στην αρχή είπαν ότι το χειρότερο είναι η αρρώστια, μετά είπαν ότι το χειρότερο είναι ο θάνατος. Αλλά κι αυτή η απάντηση δεν ήταν ικανοποιητική. Κατάλαβαν τότε ότι υπάρχει κάτι που είναι χειρότερο από το θάνατο: η άγνοια. Και υπάρχει κάτι που είναι χειρότερο κι από την άγνοια, είπαν τελικά οι σοφοί. Το τρομερότερο είναι να μην έχεις ποτέ διαβεί, το κατώφλι του σπιτιού σου για να πλησιάσεις τους άλλους.”>>
– 1000 words against Hate Speech
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, ανταποκρίνονται στο ανοιχτό κάλεσμα της AddArt και τάσσονται κατά της ρητορικής του μίσους.
19.00: Human Rights Animated, προβολή κινουμένων σχεδίων με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα από το TAF Festival. Το Thessaloniki Animation Festival, μέσα από τον μαγευτικό κόσμο της κινούμενης εικόνας, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού.
20.00: Die! Goldstein, οπτικοακουστικό θέαμα από τον Diego Mar. Μία παράσταση βασισμένη στον ήχο του συναισθήματος από τον μουσικοσυνθέτη και δημιουργό ταινιών Diego Mar.
Στην οπτικοακουστική του παράσταση “Die! Goldstein”, ο Diego Mar παρουσιάζει το έργο του Dystopia / Utopia, εμβαθύνοντας πλήρως στα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα. Η παράσταση πλημμυρισμένη από πληθώρα πληροφοριών, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με ηλεκτρονικούς ήχους. Αυτος ο τέλειος συνδυασμός καταδιωκόμενων ήχων, μαζί με την εξαιρετική ικανότητα να παραμερίζουν το υποσυνείδητο απο τις εικόνες που εμφανίζονται μπροστά μας, επιδιώκει να δημιουργήσει μια συνεχή ρεαλιστική απονάρκωση.
Περαιτέρω πληροφορίες: