Βιολέτα Ίκαρη: «Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να μοιράζομαι όμορφα τραγούδια» – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Βιολέτα Ίκαρη: «Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να μοιράζομαι όμορφα τραγούδια»

ikari9

20/02/2020


Μας συστήθηκε με ένα τραγούδι που αγαπήθηκε για τους στίχους, τον ήρεμο ρυθμό του, το άρωμα του διαφορετικού που αποπνέει, το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», και ραγίσαμε από συγκίνηση. Έχει συνυπάρξει μουσικά και επί σκηνής με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες. Στις 21 Φεβρουαρίου, η Βιολέτα Ίκαρη, θα βρεθεί στη μουσική σκηνή Ξέφωτο για να μοιραστεί μαζί μας «Τραγούδια που Αντάμωσε», τραγούδια από την πρώτη της δισκογραφική δουλειά και ολοκαίνουρια που ετοιμάζει αυτό το διάστημα και θα ακουστούν για πρώτη φορά, αλλά κι άλλα αγαπημένα που έχει ξεχωρίσει μέσα από την ελληνική δισκογραφία.

 

 

Μετά την πολυσυζητημένη συνύπαρξή σας επί σκηνής το περασμένο φθινόπωρο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στις 21 Φεβρουαρίου θα βρεθείτε  στη Θεσσαλονίκη στο «Ξέφωτο». Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την εμφάνιση.

 

Κατ’ αρχήν να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πόλη που με έχει κερδίσει και νιώθω πάντα τη δυνατή της ενέργεια. Ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, με μία παρέα εξαιρετικών μουσικών, για να μοιραστούμε τα «Τραγούδια που Αντάμωσα» όλα αυτά τα χρόνια που τραγουδάω και δημιουργώ. Τραγούδια δικά μου, τραγούδια που μου έχουν χαρίσει, αλλά και τραγούδια που όλοι αγαπάμε μέσα από την ελληνική δισκογραφία. Μπαλάντες, έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά.

 

 

 

Έχετε συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και επί σκηνής με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως τους Γιώργο Νταλάρα, Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Βιτάλη, Λίνα Νικολακοπούλου, Μίλτο Πασχαλίδη, Σταύρο Σιόλα, Ψαραντώνη, Διονύση Τσακνή, Γιάννη Κότσιρα. Πώς είναι να βρίσκεστε μουσικά δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζετε για τη δουλειά τους, που πιθανόν να υπήρξαν τα πρότυπα στα πρώτα σας βήματα; Πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε άξιος διάδοχός τους μουσικά, αργότερα;

violeta-ikari

Είναι μεγάλη τιμή για μένα όλες αυτές οι συνεργασίες. Κάθε μια ξεχωριστά αποτελεί ίσως και ένα κρυμμένο ή κρυφό όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Το σημαντικό όμως είναι ότι από τον κάθε έναν έμαθα και κάτι χρήσιμο για το μέλλον. Δεν ξέρω τι σημαίνει «άξιος διάδοχος», αυτό που ξέρω είναι ότι θα ήθελα να βήματά μου – καλλιτεχνικά – να επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο αυτούς που με εμπιστεύτηκαν, έμενα την ίδια και τον κόσμο που με στηρίζει.

 

 

 

 

 

 

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Ικαρία, τα πρώτα σας ακούσματα ήταν η παραδοσιακή μουσική της Ικαρίας, στα ξακουστά πανηγύρια της κάνατε τα πρώτα σας βήματα. Πώς θα ήταν η ζωή σας αν δεν επιλέγατε να συνεχίσετε τις μουσικές σπουδές σας, αλλά να μείνετε στον τόπο γέννησής σας;

 

Ο τόπος, τα ακούσματα, οι μουσικές της Ικαρίας, τα πανηγύρια της και οι άνθρωποί της, ήταν το εισιτήριο για το δρόμο που ακολούθησα. Χάρη σε όλα αυτά επισφραγίστηκε αυτό που πάντα υπήρχε μέσα μου και ακολούθησα αυτή την πορεία ως εδώ. Οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα γίνονταν διαφορετικά…

 

 

 

Το μαγικό στα ικαριώτικα πανηγύρια είναι ότι κάτω από τη σκέπη της παραδοσιακής τοπικής μουσικής ενώνονται ντόπιοι και τουρίστες, χορεύοντας ασταμάτητα. Πώς το κάνετε αυτό; Πόσο σημαντικοί για τους Ικαριώτες είναι οι τοπικοί ήχοι; Εκείνο που μου κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ότι οι νέοι της Ικαρίας δεν δείχνουν αποστροφή ή ντροπή για την παραδοσιακή τους μουσική -πράγμα που συναντάται σε άλλες τοπικές κοινωνίες-, αλλά αντίθετα δείχνουν περηφάνια και διάθεση να την μεταδώσουν…

violeta-ikari

Μερικές φορές πιστεύω ότι πολλά πράγματα είναι μαγικά στην Ικαρία!!! Το μυστικό του «αγκαλιαστού χορού» είναι το μαζί. Είναι η αδελφικότητα, η αδελφοποίηση, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, ο κοινός στόχος. Αυτά τα μηνύματα περνούν μέσα από τον Καριώτικο χορό, και υποσυνείδητα τα αντιλαμβάνονται και όσοι βρίσκονται σε αυτόν τον κύκλο. Γι’ αυτό και ζούνε τη στιγμή με μοναδικό και μαγικό τρόπο. Και βέβαια δεν θα γίνονταν διαφορετικά, αν οι ίδιοι οι Ικαριώτες, μικροί και μεγάλοι δεν πίστευαν σε αυτό το νόημα και δεν το προωθούσαν. Αν δεν πίστευαν στον τόπο τους και στις μουσικές τους.

 

 

 

 

Είναι στερεότυπο ή απηχεί στην πραγματικότητα ότι η μουσική σας ξυπνάει μνήμες μιας άλλης εποχής; Πώς αντιλαμβάνεστε την διαφορετικότητα που αποπνέει με άλλα είδη μουσικής; Ταιριάζει το είδος μουσικής σας με την κουλτούρα και την ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα;

  

Η μουσική περιέχει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του είδους, αλλά και της γλώσσας. Έχει το χάρισμα να κινητοποιεί και να ξυπνάει μνήμες, ανάλογα από το ποιο σημείο στέκεται ο κάθε ακροατής της, δηλαδή τις προσωπικές του μνήμες, τα ακούσματα, τα βιώματα. Αυτός ο κώδικας έχει μια συνέχεια μέσα στα χρόνια, σαν τους κρίκους μιας αλυσίδας, και αυτό είναι και το μαγικό συστατικό της. Προσωπικά προτιμώ τους «ευγενικούς» ήχους και προτιμώ να λέω όχι στις ταμπέλες και τις κατηγορίες.

 

 

Αναζητώντας νέα μουσικά μονοπάτια, το 2020 δημιουργήσατε και το προσωπικό σας κανάλι στο youtube, ξεκινώντας ένα project για το τραγούδι και τους δημιουργούς του, με τον τίτλο «Μουσική κλειδαρότρυπα». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

violeta-ikari

Η «Μουσική Κλειδαρότρυπα» είναι η προσωπική μου ματιά σε τραγούδια που έχω ξεχωρίσει και αγαπήσει στο πέρασμα των χρόνων, που ίσως να μην έχουν γίνει αυτό που λέμε «μεγάλες επιτυχίες» και ο θαυμασμός μου αφορά βέβαια και τους δημιουργούς αυτών των τραγουδιών. Μέσα από αυτό το εγχείρημα μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω αυτούς τους ανθρώπους στο στούντιο και να παίξουμε ζωντανά τα τραγούδια, προσεγγίζοντας τα με μία φωνή και ένα μόνο όργανο. Έτσι οι «επισκέπτες» στο κανάλι μου στο youtube μπορούν να δουν την «αλήθεια» αυτών των τραγουδιών, αλλά και να γνωρίσουνε το αληθινό πρόσωπο των δημιουργών.

 

 

 

 

Ως στιχουργός πιστεύετε ότι λείπει ο νοηματικός, καλός στίχος σήμερα στα τραγούδια; Αν ναι, γιατί;

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου «στιχουργό». Με το κριτήριο της απλής τραγουδίστριας όμως μπορώ να πω ότι βλέπω, όλο και πιο συχνά, όμορφα πράγματα να βγαίνουν κι έρχονται συνεχώς όμορφοι στίχοι στα χέρια μου. Πάντα θα υπάρχει ο και ο κακός στίχος και γενικότερα το κακό σε κάθε είδος δημιουργίας. Ίσως έχει κι αυτό το ρόλο του, ίσως αυτό να συμβαίνει για να φωτίζει πιο έντονα στις ψυχές μας το σημαντικό και το εμπνευσμένο. Η διαφορά είναι στις ταχύτητες. Ο κακός στίχος γίνεται πιο γρήγορα γνωστός. Είναι σαν το κακό νέο που διαδίδεται πιο εύκολα απ’ το καλό. Το καλό όμως μένει και τελικά αυτό μνημονεύουμε.

 

 

Αν θα είχατε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μόνο ένα όνειρό σας επαγγελματικά, ποιο θα ήταν αυτό;

 

Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να μοιράζομαι όμορφα τραγούδια. Να δημιουργώ και να ερμηνεύω. Να μοιράζομαι το συναίσθημα αυτής της μοναδικής επικοινωνίας και σχέσης με τον κόσμο.

 

 

 

Για πληροφορίες για την εμφάνισή της στη μουσική σκηνή Ξέφωτο εδώ

 
eleutheria kambouroglouΣυνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου