Βιβλιοεπιλογή: «Το ευχόδεντρο», κυκλοφορεί από Εκδόσεις Ψυχογιός – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Βιβλιοεπιλογή: «Το ευχόδεντρο», κυκλοφορεί από Εκδόσεις Ψυχογιός

OraThess Post Thumb

06/12/2018


Αν πρέπει να διαβάσεις ένα βιβλίο τώρα τα Χριστούγεννα, είτε είσαι παιδί, είτε όχι, αυτό σίγουρα είναι “Το ευχόδεντρο” της Κάθριν Αμπλιγκεϊτ (εκδόσεις Ψυχογιός).

Εκτός, του ότι η συγγραφέας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη (η σειρά Animorphs όπου συνυπογράφει με το σύζυγό της, πούλησε πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως), με τα βιβλία της -περίπου 150-να βρίσκονται συνεχώς στις λίστες ευπωλήτων (Ο φίλος μου ο Κρένσο, Ο ένας και μοναδικός Ιβάν κ.α.) και βραβευμένη από το Newbery Medal,το βιβλίο της αυτό είναι τόσο συγκινητικό, τρυφερό και καλογραμμένο που θα προσθέσει επιπλέον μαγεία στα Χριστούγεννα.

 

“Το ευχόδεντρο” της Αμπλιγκεϊτ, μοιάζει με εκείνα τα “υιοθετημένα ευχόδεντρα αγάπης” που είχαν στηθεί λίγα χρόνια πριν στον Αστερόκοσμο της HELEXPO για να φιλοξενήσουν ευχές και να στηρίξουν κοινωφελή ιδρύματα. Ίσως να μοιάζει με τα “wishing trees” στο Ηνωμένο Βασίλειο που εκτελούν χρέη αντίστοιχου σιντριβανιού ευχών. Πάντως, το ευχόδεντρο έχει όνομα, το λένε Ρεντ και είναι μια γέρικη βελανιδιά, όπου έχει απλώσει τις ρίζες του πολλές γενιές τώρα, οι κουφάλες του είναι καταφύγιο και σπίτι για πολλά ζωάκια και το συνδέουν “οικογενειακοί δεσμοί” με κάποιους από τους γείτονες. Μια συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνου γεμίζει πολύχρωμα υφασμάτινα κουρελάκια γεμάτα ευχές.

 

Η άφιξη μιας νέας οικογένειας μεταναστών θα φέρει προβλήματα στη γειτονιά. Ο Ρέντ κινδυνεύει να χάσει το πόστο του, γιατί όσο γερνάει και απλώνει τις ρίζες του γίνεται και πιο ενοχλητικό. Τα ζώα που κατοικούν στις κουφάλες του κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την ευκαιρία έστω μια φορά το χρόνο να κρεμάνε τις ευχές τους στον Ρεντ με την κρυφή ελπίδα να πραγματοποιηθούν. Και η γέρικη βελανιδιά θα φανεί πιο χρήσιμη από ποτέ.

 

Ανθρώπινο και γεμάτο μηνύματα, το βιβλίο της Αμπλικεϊτ είναι ιδανική επιλογή για παιδιά 7-12 χρονών, που μέσα από την απλότητά του αναδεικνύει βαθιά ζητήματα ζωής, αν παραλληλίσει κανείς το ευχόδεντρο με τη δομή μιας οικογένειας, όπου ρίζες, κορμός και κλαδιά πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά σαν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.


eleutheria kambouroglouΓράφει η Ελευθερία Καμπούρογλου