«Από 'κει που φύτρωσες» στη Μονή Λαζαριστών – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

«Από ‘κει που φύτρωσες» στη Μονή Λαζαριστών

apo-ekei-pou-fitroses

04/10/2019


Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε συνεργασία με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου παρουσιάζει την παράσταση «ΑΠΟ ‘ΚΕΙ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΣΕΣ», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί από το ΚΘΒΕ, από Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου (στις 21:00), στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

apo-ekei-pou-fitrosesΗ παράσταση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είναι οι ίδιες μάνες και μιλούν και για τη δική τους μάνα. Αλήθειες πικρές και γλυκές που παντρεύονται με την ποίηση, τη θρησκεία, τον ρεαλισμό, τον σουρεαλισμό, το σήμερα και το χτες και την καταπίεση μιας κοινωνίας που ξέρει να κουρδίζεται καλά σε ήχους σκληρούς. Η ευθύνη του να μεγαλώνεις έναν άνθρωπο φαίνεται να μην είναι και τόσο προσωπικό θέμα για όλους όταν κουβαλάς στην πλάτη σου άλλες γενιές, άλλες εποχές, άλλες μάνες, άλλες κοινωνικές δομές, άλλα  πλαίσια, άλλες εμμονές. Η παράσταση αυτή έρχεται να απελευθερώσει από μέσα μας σκέψεις και συναισθήματα που κάναμε και νιώσαμε για τη δική μας μάνα αλλά και αναμνήσεις και μυρωδιές που είχαν μείνει κάπου πίσω σε κάτι καθαροΔευτέρες, σε κάτι γιορτές, σε κάτι καυγάδες, σε κάτι βόλτες με το παλιό αυτοκίνητο, σε κάτι γλέντια, σε κάτι ύπνους κάτω απ’ την ίδια κουβέρτα. Το πρώτο γάλα, οι πρώτες χαρές, οι πρώτες λύπες, οι αγωνίες, ο φόβος μη μοιάσω στη δική μου μάνα, η απουσία της. Πώς μέσα από τόση αγάπη, ξεφυτρώνει η σκληράδα, η καταπίεση, η απόγνωση, η θλίψη… Πώς το άνθος γίνεται αγκάθι και τί μένει στο τέλος.

Κατάλληλη άνω των 13 ετών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Πέμπτη 3 έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, στις 21:00
Διάρκεια: 80΄ (Χωρίς διάλειμμα)

 

Σημείωμα σκηνοθέτη
apo-ekei-pou-fitrosesΆκουσα κάποιον να λέει ότι στις ντοματιές που έχει στον κήπο του, για να μην τις πάρει ο άνεμος και σπάσουνε, βάζει, λέει, ένα πάσσαλο και τις δένει κιόλας. Αλλά δεν τις δένει με σύρμα. Τις δένει με ένα ύφασμα από μια παλιά φανέλα… απαλά… για να μην κάνει πληγή.
Κάπως αυτό μου φώτισε έναν άλλο δρόμο για την παράσταση!
Μετά σκέφτηκα ότι η φύτρα είναι «ίδια λέξη» −που λέει και η κόρη μου− με τη μήτρα. Η ιστορία αυτή δεν τελειώνει ποτέ… Δεν ξέρω… Θα δούμε…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Καραδήμα, Σκηνικά Γιώργος Κρέτσης, Κοστούμια: Λίλη Κυριλή, Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης, Βίντεο-Αφίσα-Τρέιλερ: Αντώνης Μίκροβας, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπυριδούλα Κουμπούρη, Φωτογραφίες: Σπύρος Γιολδάσης
Παίζουν: Αιμίλιος Αλεξανδρής, Χριστίνα Δαλαμάγκα, Χρήστος Διονυσόπουλος, Ειρήνη Κοψαλή, Βαλεντίνα Φυλακτού