Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories

Έφη Μεράβογλου: “Λατρεύω τον αυθορμητισμό των παιδιών είτε είναι αρνητικός είτε θετικός”

OraThess Post Thumb

05/12/2018


Σκηνοθέτης και ηθοποιός, με πλήθος αξιόλογων θεατρικών έργων στο ενεργητικό της, γνωρίζουμε την Έφη Μεράβογλου κυρίως μέσα από παραστάσεις ενηλίκων, με σαφέστατα κοινωνικά μηνύματα. Στο νέο της εγχείρημα σε σύμπραξη με τον Γιώργο Κάλτσα, τολμά για δεύτερη φορά μια παιδική διαδραστική παράσταση για μικρά παιδιά που ανέβηκε πριν λίγες εβδομάδες στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον, με ισάξια επιτυχία. “Οι περιπέτειες της Ουράνιας” είναι μια παράσταση με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα στην απλή γλώσσα των παιδιών, σε σενάριο κατά το ήμισυ δικό της και υπό τις σκηνοθετικές της οδηγίες.

 

 

Με αξιοπρόσεκτες δουλειές ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στο ενεργητικό σας (Dreamville, IRAQ9 τόποι επιθυμίας) και εξαιρετικές διασκευές (Μια νύχτα στο Παρίσι, Ένας ράφτης για τις κυρίες) μας έχετε συνηθίσει σε παραστάσεις ενηλίκων με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Πώς προέκυψε η παιδική παράσταση;

Το παιδικό θέατρο ανέκαθεν με ενθουσίαζε και μου άρεσε καθώς έχω γράψει αρκετές παραστάσεις για τα Χριστούγεννα και παλιότερα είχα παιδικές ομάδες. Η πρώτη μου διαδραστική παράσταση με ηθοποιούς ενήλικες που απευθύνεται σε παιδιά ξεκίνησε με «Το μαγικό σεντούκι» που ανέβηκε για 2 χρόνια στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον και πήγε πάρα πολύ καλά!! Παρατήρησα ότι τα παιδιά απολάμβαναν ακόμα περισσότερο την παράσταση γιατί γινόντουσαν μέρος ενός συνόλου. Μέσα από το παιχνίδι υπήρχε η μάθηση και η διάδραση λειτούργησε άψογα. Φέτος διαβάζoντας μια πολύ όμορφη ιδέα του Γιώργου Κάλτσα καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια πολύ επίκαιρη και διαχρονική ιστορία που όλα τα παιδιά ξεκινάνε να ανακαλύπτουνε από τα πρώτα βήματα τους. Άλλη μια διαδραστική παράσταση που τα παιδιά έχουν την χαρά να ζουν όλη την ιστορία της Ουράνιας και του Πέτρου βιωματικά καθώς εμπλέκονται και εκείνα μέσα στην σκηνική δράση.

 

 

Efi MeravoglouΠόσο δύσκολο είναι να γράψεις για παιδιά, δεδομένου ότι είναι ειλικρινείς κριτές, που δεν θα διστάσουν να πουν τη γνώμη τους είτε είναι θετική, είτε αρνητική;

Η αλήθεια είναι ότι έως σήμερα δεν έχω δυσκολευτεί καθόλου γιατί κρατάω με νύχια και με δόντια το παιδί μέσα μου. Νιώθω και αισθάνομαι τι θα ήθελαν να δουν οι παιδικοί μας φίλοι. Δεν μπορείς να είσαι ”ενήλικας” και να γράφεις παιδικά! Χρειάζεται να αισθάνεσαι σε ποιες περιστάσεις είσαι ενήλικας και πότε παιδί. Δυστυχώς στις μέρες μας ο «ενήλικας» επικρατεί σε σχέση με το παιδί. Το παιδικό κοινό δεν είναι μόνο ειλικρινές, αλλά και πολλές φορές ατίθασο. Λατρεύω τον αυθορμητισμό των παιδιών είτε είναι αρνητικός, είτε θετικός.

 

 

Μιλήστε μου για τη νέα σας παράσταση.

”Οι περιπέτειες της Ουράνιας” είναι ένα έργο που απευθύνεται στις ηλικίες 3 -4 ετών και όχι μόνο, καθώς αυτό που θέλαμε να προσεγγίσουμε είναι το θέμα και το παιχνίδι να μπορεί να είναι κατανοητό! Τα παιδιά μέσα από την παράσταση μας, έχουν την δυνατότητα να επιβεβαιώνουν ότι μαθαίνουν στο σχολείο και να τα βλέπουν σε αναπαράσταση.

 

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της παιδικής παράστασης “Οι περιπέτειες της Ουράνιας” που έχετε γράψει σε συνεργασία με τον κ. Κάλτσα και σκηνοθεσία δική σας;

Θέλαμε τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι να δουν το μεγαλείο της φύσης , που αυτό συμβαίνει μέσα από τις ηρωίδες που εμφανίζονται ”θεία Ανθή”, Ίντι” και ”Θαλασσινή”. Απλές έννοιες, συμβολισμοί, αλλά και αξίες που όσο μεγαλώνουμε αρχίζουν να παγιώνονται. Μέσα στο έργο γίνεται μια μικρή αναφορά στην διαρκή εσωτερική αναζήτηση της Ουράνιας ως προς την μητέρα της, την Γη. Αλλά αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους! Η αγάπη, η αφοσίωση του Ουρανού προς την Γη και το αντίστροφο, είναι κάτι που αναφέρεται μέσα στο έργο μας ασχέτως εάν ο Ουρανός και η Γη αποφάσισαν να κρατήσουν απόσταση μεταξύ τους, αφού χώρισαν. Κοιτάζονται κάθε μέρα και σέβονται ο ένας την ύπαρξη του άλλου.

 

Τα παιδιά σήμερα είναι πιο “υποψιασμένα” για την καταστροφή του περιβάλλοντος;

Τα παιδιά από το σχολείο ξεκινάνε να κάνουν δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, είτε να φυτέψουν δέντρα, είτε να καθαρίσουν το σχολείο τους για να το διατηρούν καθαρό , είτε μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις. Συνειδητοποιούν από πολύ νωρίς πόσο σπουδαίο είναι το περιβάλλον, η γείωση δυστυχώς γίνεται από τους γονείς , από τους μεγαλύτερους τους. Εκείνοι δημιουργούν τις μεγαλύτερες καταστροφές , οπότε όσο υποψιασμένα και εάν είναι εμείς τους αποδεικνύουμε το αντίθετο.

 

 

Πιστεύετε ότι το θέατρο ως τέχνη μπορεί να επηρεάσει θετικά τα παιδιά;

Βεβαίως και πάρα πολλά παιδιά έχουν επηρεαστεί από παραστάσεις που στο μέλλον τους οδήγησαν προς τις τέχνες και στο σεβασμό του εαυτού τους.

 

 

Το γεγονός ότι στην παράσταση συμμετέχουν μέσα από τα διαδραστικά παιχνίδια τους δίνει το ερέθισμα να αναλαμβάνουν ρόλους ενεργούς στη ζωή, και όχι να είναι απλοί παρατηρητές;

Το παιχνίδι είναι δράση και συγκεκριμένα ενεργή δράση. Το γεγονός ότι τα παιδιά αναλαμβάνουν ενεργή δράση στην σκηνή και βοηθάνε πολλές φορές στην εξέλιξη μιας ιστορίας αυτόματα τους καθιστά ενεργά μέλη ως προς την κοινωνία. Δεν είναι μόνο παρατηρητές ενός γεγονότος αλλά ενεργοί ηθοποιοί- πολίτες.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τα παιδιά σε σχέση με το περιβάλλον;

Ότι η φύση είναι σπουδαία και πρέπει να την προσέχουμε. Εάν χάσουμε οποιαδήποτε επαφή με την φύση χάνουμε εμάς, την ταυτότητα μας, την καταγωγή μας και η ζωή μας παύει να είναι δεδομένη.


eleutheria kambouroglouΣυνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου