Έρχονται τον Οκτώβριο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – OraThess
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories

Έρχονται τον Οκτώβριο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

i-megali-plateia

25/09/2019


Ένα πλούσιο θεατρικό πρόγραμμα με ξεχωριστές παραστάσεις, εκδηλώσεις και δράσεις για όλους έρχεται τον Οκτώβριο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η χειμερινή θεατρική σεζόν ξεκινάει με νέες μεγάλες παραγωγές, πρώτες πανελλήνιες παρουσιάσεις έργων της σύγχρονης Ελληνικής και ξένης δραματουργίας, επαναλήψεις παραστάσεων που συζητήθηκαν και αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς, σημαντικές μετακλήσεις και συνεργασίες-εκπλήξεις.

Ο Άκης Δήμου διασκευάζει το βραβευμένο έργο του Νίκου Μπακόλα «Η Μεγάλη Πλατεία», που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, σε πανελλήνια πρώτη στο  ΚΘΒΕ, 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο ΚΘΒΕ το έργο του Μπράιαν Φρίελ «Μόλλυ Σουήνυ», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

 

Παράλληλα, επιστρέφουν για 2η χρονιά αγαπημένες παραστάσεις:

 

 

Δυο ενδιαφέρουσες μετακλήσεις θα φιλοξενηθούν τον Οκτώβριο στις σκηνές του ΚΘΒΕ:

 

Σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης, παρουσιάζεται η όπερα του Τζοβάνι Μπαττίστα Περγκολέζι “La Serva Padrona” (Η Υπηρέτρια Κυρία) για δυο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Πέμπτη 10 & Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019).

 

Το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την ενδιαφέρουσα παράσταση μουσειακού θεάτρου [apoikίa], με αφορμή την περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: Aποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» (4/10).

 

Τέλος, οι δράσεις του ΚΘΒΕ, που παρουσιάζονται σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα συνεχίζονται και φέτος. «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» συνεχίζει για τρίτη χρονιά τις παρουσιάσεις της, ενώ μια νέα δράση, «Το Ασχημόπαπο», θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

 

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ



«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» του Νίκου Μπακόλα Θεατρική Διασκευή: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Πρεμιέρα: 12/10/2019
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ

i-megali-plateiaΤο ΚΘΒΕ τιμά το Νίκο Μπακόλα και το έργο του.
Ο Άκης Δήμου ανέλαβε μετά από παραγγελία του Θεάτρου, να μεταφέρει στη σκηνή τη «Μεγάλη πλατεία», ένα εμβληματικό κείμενο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Ο Νίκος Μπακόλας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα με κέντρο δράσης την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων έρχονται να συναντήσουν την Ιστορία ενώ η ίδια η πόλη προβάλλεται μέσα από τη συλλογική μνήμη αλλά και το βίωμα των χαρακτήρων της. Μία πόλη διαρκών ιστορικών και πολιτικών αναταραχών. Μια πλατεία που καθιστά τις πράξεις των ανθρώπων ορατές.

Η «Μεγάλη πλατεία» τιμήθηκε το 1988 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η σκηνική μεταφορά του πολυσύνθετου αυτού κειμένου, 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, αποτελεί μια γοητευτική αναμέτρηση για την Ελένη Ευθυμίου, μια εξαιρετικά ταλαντούχα σκηνοθέτη της νέας γενιάς, που σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Κατάλληλη άνω των 13 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Θεατρική διασκευή: Άκης Δήμου, Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου, Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης, Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος, Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Σχεδιασμός βίντεο: Δημήτρης Ζάχος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Α΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Κουϊτζόγλου, Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Βαρβαρέσος, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Γιάννης Μαστρογιάννης (Φώτης),  Nίκος Καπέλιος (Χρίστος),  Κατερίνα Σισίννι (Αγγέλα), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γιάννης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Στρατής), Νίκος Μήλιας (Άγγελος), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μυρσίνη), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμαλία), Νίκος Κουσούλης (Δημήτρης), Μελίνα Κοτσέλου (Αλκμήνη), Χριστίνα Σωτηριάδου (Αντιγόνη), Θεόδωρος Σκούρτας (Ευγένιος), Φωτεινή Τιμοθέου (Δόμνα), Μάρα Τσικάρα  (Ευθαλία), Δημήτρης Σακατζής (Παυλάκης), Βικτώρια Φώτα (Μπετίνη), Εύη Σαρμή (Ελένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ηλίας), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Χάρης), Γιάννης Καραμφίλης (Ευριπίδης)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20.00 |Κυριακή στις 19:00





«ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΥ» του Μπράιαν Φρίελ Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΜΣ

Πρεμιέρα:  20/10/2019
Για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

molly-souiniΟ Φρίελ εμπνέεται  από το δοκίμιο του νευρολόγου Όλιβερ Σακς «Να βλέπεις και να μην βλέπεις» καθώς και από ένα αληθινό περιστατικό.  Η Μόλλυ, μια ανεξάρτητη γυναίκα, τυφλή από δέκα μηνών, μοιάζει να ζει ευτυχισμένη μέσα στο σκοτάδι της − με φίλους, δουλειά κι έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Ο Φρανκ, ο άντρας της,  είναι πεπεισμένος ότι εκείνη θα ολοκληρωθεί μόνον όταν πάψει να είναι τυφλή. Ο κύριος Ράις,  ο χειρουργός,  ελπίζει να ξαναβρεί τη χαμένη ιατρική του φήμη από μια επικείμενη επιτυχημένη  επέμβαση. Μέσα από  τρεις παράλληλους μονολόγους παρακολουθούμε την πορεία της Μόλλυ πριν και μετά την τυφλότητα. Οι ήρωες μιλούν με ειλικρίνεια και ωμότητα  αλλά και με δόσεις χιούμορ, σαν να διαβάζουν σελίδες από τα προσωπικά τους ημερολόγια. Ίσως δεν ήταν τυφλή η Μόλλυ Σουήνυ − τυφλοί  να ήταν οι άλλοι…

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1994 στο Δουβλίνο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και δύο χρόνια μετά μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, για να επιστρέψει στο Λονδίνο με περγαμηνές και βραβεία. Στην Ελλάδα ο Αντώνης Αντύπας σύστησε το έργο στο αθηναϊκό κοινό το 1996 στο Απλό Θέατρο.

Ο Μπράιαν Φρίελ (1929-2015) γεννήθηκε στο Killyclogher της Βόρειας Ιρλανδίας και σπούδασε στο Maynooth και στο Μπέλφαστ. Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, με έργα που γνώρισαν επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό. Κυριότερα από αυτά: «Αμφίβολος παράδεισος» (1959), «Φιλαδέλφεια, σου έρχομαι!» (1964), «Οι εραστές» (1967), «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας» (1973), «Ο θαυματοποιός» (1979), «Μόλλυ Σουήνυ» (1985), «Χορεύοντας στη Λούνασα» (1990) και άλλα. Τιμήθηκε με τρία θεατρικά βραβεία Τόνι το 1992 για το έργο του «Χορεύοντας στη Λούνασα», έργο το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1998.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Καραμανίδου, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή στις 21:15